IFC i Udruženje banaka u BiH udružuju snage i potiču inovacije IFC i Udruženje banaka u BiH udružuju snage i potiču inovacije
IFC, članica grupacije Svjetske banke, podržat će domaći bankarski sektor u cilju jačanja relevantnih sistema upravljanja rizikom, pružanja pomoći u unaprjeđenju upravljanja nenaplativim kreditima,... IFC i Udruženje banaka u BiH udružuju snage i potiču inovacije
IFC, članica grupacije Svjetske banke, podržat će domaći bankarski sektor u cilju jačanja relevantnih sistema upravljanja rizikom, pružanja pomoći u unaprjeđenju upravljanja nenaplativim kreditima, i unaprjeđenja bankarskih usluga za mala i srednja poduzeća (MSP) kroz pružanje obuke i organiziranje radionica. Današnja ceremonija potpisivanja označava početak te suradnje.

Pokazalo se da se MSP nedovoljno finansiraju zbog toga što su im pristupi ograničeni, uslovljeni su velikm zahtjevima i drugim faktorima koji im otežavaju put do finansija. Najviše kredita se u prošloj godini tražilo za obrtni kapital a ne za investicije, što će se kako kažu iz IFC-a kroz ovaj projekat znatno promijeniti.

“MSP su ključni pokretač zapošljavanja i ostvarivanja prihoda u zemljama u razvoju, ali ih financijske institucije često zanemaruju, IFC će kroz ovakav projekat donijeti najbolje prakse upravljanja rizikom i sigurno će uveliko uticati na daljnje regulisanje poslovanja u bankarskom svijetu”, navodi Lada Buševac, šefica ureda IFC-a u Bosni i Hercegovini. “Naše globalno iskustvo pokazuje da uz odgovarajući dizajn i implementaciju banke mogu značajno povećati kreditiranje MSP u korist svojih dioničara, klijenata i lokalnih zajednica.”

Do juna 2017. godine, IFC i Udruženje banaka Bosne i Hercegovine planiraju održati seriju obuka i radionica o slijedećim temama: upravljanje rizikom, operativne vještine, likvidnost, rješavanje problematičnih sredstava i bankarske usluge za MSP.

“Imamo velike planove za suradnju sa IFC-om u cilju privlačenja međunarodnih stručnjaka i pomaganja jačanja financijskog sektora povećanjem njegove otpornosti na financijsku krizu i paralelno s tim, podržavanja rasta bankarskih usluga za MSP u zemlji, a svakako nastavljamo i sa našim drugim projektima koji su u fazi realizacija”, navodi Milan Radović, predsjednik Udruženja banaka Bosne i Hercegovine.

Pored ove serije posebno prilagođenih obuka, početkom marta IFC planira organizirati konferenciju Inovacije u MSP Bankarstvu u Beogradu, Srbija, gdje će okupiti predstavnike financijskog sektora sa cijelog Balkana. To će biti prilika da se predstave najnoviji bankarski proizvodi i najbolje prakse za kreditiranje MSP, stavljajući naglasak na cjelovit pristup koji obuhvaća sva ključna područja, od pouzdanog modela poslovanja i pravilnog dizajna proizvoda, do širokih kanala prodaje i pouzdanog upravljanja rizikom.

Ova suradnja u Bosni i Hercegovini je podržana od strane Vlade Švicarske preko Švicarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (Swiss State Secretariat for Economic Affairs  – SECO).

( akta.ba )

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0