I ovo se da iskoristiti! I ovo se da iskoristiti!
Znate li da je ljuska luka i češnjaka njihov najzdraviji dio, a dlakava kora kivija bogatija antioksidansima od pulpe? Izdvojili smo pet namirnica čije... I ovo se da iskoristiti!

Znate li da je ljuska luka i češnjaka njihov najzdraviji dio, a dlakava kora kivija bogatija antioksidansima od pulpe? Izdvojili smo pet namirnica čije “otpatke” nikako ne trebate bacati.

Korica limuna

Bijela opna koja se nalazi između kore i samog ploda neprskanog, domaćeg limuna odličan je izvor antioksidansa. Puna je flavonoida koji reguliraju razinu kolesterola i djeluju kao prirodni pročišćivači organizma. Evo kako da iskoristite sve blagodati ovog citrusa: u posudu izribajte koricu limuna, prelijte vodom i ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa u tu smjesu iscijedite malo limunova soka. Za detoksikaciju organizma preporučuje se da napitak pijete svako jutro na prazan želudac.

Ljuska crvenog luka i češnjaka
Iako su najčešće korišteno povrće, koje se stavlja u gotovo svako kuhano jelo, malo su nam znana odlična svojstva ljuske crvenog luka i češnjaka. Ljuska luka prebogata je flavonoidom kvercetinom, takozvanim kraljem flavonoida, odličnim antioksidansom s protuupalnim svojstvima. Da biste iskoristili zdrave sastojke iz ljuske, jednostavno je kuhajte u juhama i drugim kuhanim jelima. Prije posluživanja izvadite ljuske iz jela.

Listići celera
Celer je veoma zdravo povrće, a u njegovim listićima nalazi se riznica zdravlja! Listovi celera prebogati su vitaminom C, a imaju i gotovo pet puta više kalcija i magnezija od stabljike. Listove kuhajte u raznim jelima ili ih iskoristite za salate i umake.

Kora kivija
Iako ne izgleda baš lijepo, kora kivija zdravija je od pulpe kivija i vrlo je preporučljiva za konzumiranje jer sadrži tri puta više antioksidansa od pulpe i antialergijska svojstva. Zbog “dlakavosti”, koru je najbolje dodavati u guste sokove od voća i povrća.

Stabljika brokule
Tvrda stabljika ovog povrća obiluje vlaknima. Nemojte je bacati, kada kuhate brokulu, prvo isjeckajte stabljiku, stavite u vodu i pustite da kratko prokuha, a potom dodajte ostatak brokule. Osim toga, stabljiku možete izrezati na kolutiće ili izribati i jesti u sendviču ili salati. Ako vam je okus prejak, neutralizirajte ga s malo limuna i maslinova ulja.

Važan savjet: Upotreba ljuske luka, kivija i limuna preporučuje se samo kada je namirnica ekološkog porijekla.

izvor:sensaklub.hr

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0