Hrgud: Uz pomoć vjetra do električne energije Hrgud: Uz pomoć vjetra do električne energije
Elektroprivreda RS-a se opredijelila za Hrgud kao jednu od najperspektivnijih lokacija, gdje je procijenjena godišnja proizvodnja od 126 GW. Vijeće ministara BiH je na... Hrgud: Uz pomoć vjetra do električne energije

Elektroprivreda RS-a se opredijelila za Hrgud kao jednu od najperspektivnijih lokacija, gdje je procijenjena godišnja proizvodnja od 126 GW.

Vijeće ministara BiH je na jednoj od posljednjih sjednica utvrdilo prijedlog sporazuma o kreditu i projektu između KfW-a, Frankfurta na Majni (KfW) i BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora RS-a, Ministarstvo finansija RS-a i Elektroprivreda RS-a (agencija za izvršenje projekta) u iznosu od 60.000.000 eura za Vjetropark Hrgud.

Mjerenja

lzgradnjom Vjetroelektrane Hrgud, RS će dobiti prvi objekt ovog tipa, kojim će se proizvoditi energija iz obnovljivih izvora.
U dosadašnjim pripremnim aktivnostima, KfW je finansirao projekt mjerenja karakteristika vjetra u Republici Srpskoj, za šta je obezbijeđeno 600.000 eura grant-sredstava.
“Mjerenja su rađena na pet lokacija i za svaku od njih je urađena prethodna studija izvodljivosti. Na osnovu rezultata mjerenja i preporuka koje su dale studije, Elektroprivreda RS-a se opredijelila za Hrgud kao jednu od najperspektivnijih lokacija, gdje je procijenjena neto godišnja proizvodnja od 126 GWh.

Na osnovu dvanaestomjesečnih podataka utvrđene su godišnje srednje brzine vjetra koje variraju od 6,1 do 8,1 m/s, zavisno od precizne pozicije na lokaciji. Ukupna investiciona vrijednost projekta iznosi 64,5 miliona eura, od čega je 4,5 miliona eura vlastitih sredstva, a preostali dio se obezbjeđuje putem kredita od KfW-a”, kažu u ERS-u.
Ukupno planirano vrijeme potrebno za izgradnju vjetroparka je tri godine, od čega su za pripremne aktivnosti potrebne dvije godine, a za konkretnu izgradnju godina.

Studija

“Pripremne aktivnosti na projektu podrazumijevaju izradu studije procjene uticaja na životnu sredinu koja zahtijeva prethodno provođenje ornitoloških istraživanja (jednogodišnje posmatranje migracije ptica, slijepih miševa i drugih vrsta na lokaciji projekta). Za ove aktivnosti KfW će obezbijediti grant od 200.000 eura. Pored toga, u skladu sa pravilima KfW-a, realizacija projekta zahtijeva angažovanje konsultanta koji će imati zadatak da izradi detaljan idejni projekt, što uključuje pristupne puteve i priključak na prenosnu mrežu. Nakon usvajanja idejnog projekta, krenut će se u pripremu tenderske dokumentacije i odabir izvođača. Pripremne aktivnosti su jako zahtjevne i moglo bi se reći da su smještene u jako kratak vremenski okvir, zbog toga sa nestrpljenjem čekamo potpis sporazuma o kreditu, kako bismo što prije krenuli u realizaciju”, kažu u ERS-u.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0