Horion Bosna: Uređenje srednjovjekovne nekropole Maculje kod Novog Travnika Horion Bosna: Uređenje srednjovjekovne nekropole Maculje kod Novog Travnika
Stručni timovi trenutno rukovode radovima na uređenju nekropole Maculje koja se nalazi 21 kilometar udaljena od Novog Travnika. Ova srednjovjekovna nekropola broji ukupno 101... Horion Bosna: Uređenje srednjovjekovne nekropole Maculje kod Novog Travnika

Stručni timovi trenutno rukovode radovima na uređenju nekropole Maculje koja se nalazi 21 kilometar udaljena od Novog Travnika.

Ova srednjovjekovna nekropola broji ukupno 101 stećak, a najinteresantniji nadgrobni spomenici su takozvane krstače kojih ima ukupno 16, a dimenzije one najveće iznose 220 x 110 x 49.

Kako je za Fenu izjavila arheolog iz Travnika Ajla Sejfuli, planirani radovi obuhvataju izmiještanje puta koji je nekropolu podijelio na dvije manje cjeline, postavljanje informativne table nacionalnog spomenika BIH, ozelenjavanje površine oko nekropole, kao i štampanje letaka sa osnovnim informacijama o nekropoli, broju stećaka, periodu u kojem su stećci nastali, itd.

Projekt je finansiran iz sredstava Federalnog ministarstva kulture i sporta, a kao stručni savjetnici u projektu su učestvovali arheolozi mr.sci. Lidija Fekeža-Martinović i arheolog Zavičajnog muzeja Travnik Ajla Sejfuli.

– Bitno je naglasiti da je nekropola Maculje, popularno nazvana i kameni svatovi, jedina nekropola s područja Srednjobosanskog kantona koja je uvrštena za kandidaturu srednjovjekovnih nekropola stećaka na listu svjetske baštine UNESCO-a – kazala je Sejfuli.

Naglašava da je općina Novi Travnik izrazito bogata kulturno-historijskim spomenicima iz različitih epoha, a posebno se ističu brojne nekropole stećaka, što je i bio razlog da se projekt njihovog uređenja i prezentacije pokrene još prije dvije godine.

Novotravničko udruženje BZK „Preporod“ zajedno s profesorom Đemilom Jakićem i profesorom Enverom Veletovcem, u saradnji s Općinom Travnik pokrenulo je ovaj projekt koji je podrazumijevao uklanjanje raslinja i drveća na nekropolama Kaurlaš, Bistro i Maculje.

Sve tri nekropole su po odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, proglašene nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0