Horion Bosna: Romanija Horion Bosna: Romanija
Romanija je planina u istočnoj Bosni i Hercegovini, udaljena oko 10 kilometara istočno od Sarajeva. Najviša tačka planine Romanije je Veliki Lupoglav sa nadmorskom... Horion Bosna: Romanija

Romanija je planina u istočnoj Bosni i Hercegovini, udaljena oko 10 kilometara istočno od Sarajeva. Najviša tačka planine Romanije je Veliki Lupoglav sa nadmorskom visinom od 1652 metara. Podno Romanije se nalazi mjesto Pale, na jugu je planina Jahorina, a na istoku mjesto Glasinac.

Na južnoj strani, iznad Pala, nalazi se čuvena Novakova pećina, dok su na zapadnoj strani Romanije, iznad Mokrog, takaođer poznate Crvene stijene. U bukvalnom prevodu Romanija znači “zemlja Rimljana”. Kada su Slaveni početkom sedmog stoljeća došli na ove prostore uništili su odbranu Romejskog carstva (Istočno rimsko carstvo). Tada su sa Avarima provalili i osvojili ovdašnje provincije.

Veliki broj stanovnika, koji nisu željeli biti pod vlašću doseljenika, bježi u brda gdje nastavljaju živjeti slobodno. Izvor: sarajevo.co.ba/planine/romanija

Osjetite ljepotu ove prelijepe bosanskohercegovačke planine uz fotografije našeg prijatelja Igora Simovića.

 

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *