Horion Bosna: Predstavljamo grad Srebrenik Horion Bosna: Predstavljamo grad Srebrenik
Prvi spomen grada Srebrenika potiče iz davne 1333.godine u vrijeme kada je ovaj grad bio prijestolnica srednjovjekovne bosanske države pod vladavinom kraljevske loze Kotromanića.... Horion Bosna: Predstavljamo grad Srebrenik

Prvi spomen grada Srebrenika potiče iz davne 1333.godine u vrijeme kada je ovaj grad bio prijestolnica srednjovjekovne bosanske države pod vladavinom kraljevske loze Kotromanića. Usmena predanja o nastanku Srebrenika kažu kako su postojale tri kraljice koje su napravile gradove u Sokolu, Srebreniku i Gradu. Sve tri su objašnjavale kako je koja načinila grad. Kraljica koja napravi Srebrenik, reče da je napravila grad da se sjaji kao srebro i po tome mu nadila ime.  Najpoznatiji je po svojoj tvrđavi smještenoj iznad nepreglednih polja Posavine i sela u okolini koja kao da su iz knjige, sa svojim čudnovatim, dobro održavanim kućama i prelijepim vrtovima i voćnjacima prepunim najraznovrsnijeg voća.

Sam grad Srebrenik se nalazi u dolini rijeke Tinje, na pruzi i putu Brčko-Tuzla-Sarajevo, čija je gradnja Srebreniku omogućila privredni razvoj. Općina Srebrenik okružena je planinskim masivima Majevice i Trebave koji se spuštaju u prostranu ravnicu kroz koju od juga prema sjeveru protiče rijeka Tinja.

Najveće, ne srebro, već dragulj grada Srebrenika jeste Srebrenička kula čija je nepristupačnost odolijevala brojnim vojskama. Stari grad je podignut na stijeni koja se izdiže od okolnog terena u visini od oko 50 do 70 m. Gornji plato stijene je neravan i rascijepljen. Visinska razlika između najniže i najviše tačke na kojoj se nalazi  kula je oko 13 m. Srebrenička kula je jedna od najočuvanijih tvrđava iz srednjeg vijeka u Bosni i Hercegovini a bila je dom bosanskog bana Stjepana Kotromanića sve do njegove smrti 1353 godine.

Vrijedi izaći iz užurbanog grada u planinski i šumski predio koji je pak popločan asfaltom do ove grmljem i stijenama zavijene građevine. Kome šetnje i pješačenje nisu jača strana uvijek može autom doći blizu kule kako bi uživao u tvrđavi koja izgleda poput dvorova iz bajki koji u svojim zidinama kriju najveće tajne i najljepše princeze. Doista tvrđava se poput zaštitnika i dželata izdiže iznad Srebrenika i pruža širok pogled na čitav grad a posmatraču daje osjećaj moći ili mučnine jer se smjestila nebu pod oblacima .

Nakon povratka u grad po automobil, iskoristite priliku da ručate u nekom od srebreničkih restorana i probate tradicionalna jela ovog kraja. Ukoliko ne budete imali vremena, odvezite se i do “Šumskog raja“ na Ormanici kojeg krasi prekrasan ribnjak, gdje možete probati i riblje specijalitete.

anes.h

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0