Horion Bosna: Predstavljamo grad Prijedor Horion Bosna: Predstavljamo grad Prijedor
Predstavljamo još jednu prelijepu foto galeriju bosanskogercegovačkih gradova. Ovoga puta na red je stigao grad Prijedor. Uživajte… Prijedor je grad i središte općine u... Horion Bosna: Predstavljamo grad Prijedor

Predstavljamo još jednu prelijepu foto galeriju bosanskogercegovačkih gradova. Ovoga puta na red je stigao grad Prijedor. Uživajte…

Prijedor je grad i središte općine u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na obali rijeke Sane, te brežuljcima kojima se planina Kozara spušta u Prijedorsko polje. Područje općine zauzima 834 km2, a sam grad se nalazi na nadmorskoj visini od 135m. Općina Prijedor je po veličini i po broju stanovnika druga u Republici Srpskoj i šesta u Bosni i Hercegovini. Prvi put Prijedor se spominje  kao zemljana utvrda u pismima grofa Adama Bacanija za vrijeme opsade Beča 1683. godine. Međutim, mnogo toga ukazuje na tragove života još iz vremena prahistorije, kao i dolaska Rimljana na ove prostore. Grad je nikao na malom ostrvu sanskog rukavca zvanog Berek, koji i danas okružuje prijedorski Stari Grad.

Prijedorska je saobraćajno, željeznički i putno povezan sa najvećim brojem evropskih velikih gradova, a na samom području grada nalazi se 70 km magistralnih, 62,4 km regionalnih, 142,1 km lokalnih puteva, dok na nekategorisane puteve otpada 600 km.

Za prelijepe fotografije širom Bosne i Hercegovine posjetite facebook stranicu: Horion Bosna

vodic.ba/Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0