Foto galerija Mostara Foto galerija Mostara
Za sve one koji će uskoro posjetiti Mostar  ili  imaju namjeru u skoroj budućnosti ga obići ili pak za one koji žive u Mostaru,... Foto galerija Mostara

Za sve one koji će uskoro posjetiti Mostar  ili  imaju namjeru u skoroj budućnosti ga obići ili pak za one koji žive u Mostaru, nije zgorega znati par korisnih sitnica o tom gradu u Hercegovini. Da ne zaboravim, i gdje svratiti da se jede, popije štogod, relaksira,..i to je bitno (jest se mora).

Mostar je grad u Bosni i Hercegovini, privredno i kulturno središte Hercegovine. Smješten je podno obronaka planine Velež, Huma i Čabulje , u dolini rijeke Neretve na nadmorskoj visini 60-80m. Klima je ugodna mediteranska, s naglaskom da su ljeta iznimno vruća i duga. Kada se govori o Mostaru, nemoguće je ne spomenuti Stari most i Neretvu. Stari most, jedna od ljepota grada, je most preko rijeke Neretve. Sagrađen je u 16 stoljeću i djelo je turskog graditelja Hajrudina. U ratnom razdoblju (1993.) je srušen, a nakon obnove zajedno sa jezgrom Starog grada od 2005. godine na popisu je zaštićene  kulturne baštine  UNESCO-a. Osim prelijepe Neretve kroz Mostar prolazi i rijeka Radobolja.

Podignut u cvjetnoj i vinorodnoj dolini rijeke Neretve ovaj grad je kamena ruža. Njegovu blagu klimu štite planine Velež, Čabulja i Hum. Nastao je oko Starog mosta koji je podignut 1566.godine u blizini nekadašnjeg lančanog mosta. Iz tog razdoblja i kasnije ostali su vrijedni spomenici kulture.

Stari most u Mostaru je simbol grada Mostara izgrađen davne 1566. godine. To je jednolučna građevina koja spaja lijevu i desnu obalu rijeke Neretve.
Raspon luka je 28,7 m a visina 21m od ljetne razine rijeke. S njega se održavaju visinski skokovi u srpnju mjesecu svake godine. Upisan je na popis svjetske baštine UNESCO-a 2005.godine. Dolaskom na Stari most uživat će te u nezaboravnom pogledu na rijeku Neretvu i starine koje vas okružuju.

Grad Mostar jedan je od najvećih urbanih turističkih centara u Bosni i Hercegovini. Njegove najpoznatije znamenitosti su:
•    Stari grad – historijska četvrt Grada sa Starim mostom i nizom ostalih sadržaja iz bogate historije grada
•    Karađozbegova džamija
•    Franjevačka crkva, s najvišim zvonikom u Bosni i Hercegovini
•    Bišćevića sokak, sa poznatom Turskom kućom
•    Historijsko naselje Brankovac, sa kućama i avlijama starih mostarskih porodica, građeno u osmanskom stilu
•    Staro naselje Blagaj sa Vrelom Bune, čuvenom blagajskom Tekijom, te starim gradom osnivača Hercegovine herceg Stjepana Kosače
•    Park prirode “Ruište” na planini Prenj, poznat po endemskoj vrsti munike, kao i endemskoj vrsti bosanskog ljiljana
•    Rezervat prirode “Diva Grabovica”, skoro netaknuta priroda
•    Mostarsko blato, park prirode na zapadu Grada Mostara
•    Kuća Alekse Šantića, velikana bh. pjesništva
•    Muzej Hercegovine
•    Partizansko groblje u Mostaru

anes.h

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0