FOTO: Grad Lukavac FOTO: Grad Lukavac
Lukavac se nalazi u srednjem toku rijeke Spreče u Tuzlanskom kantonu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Vijekovima se ovdje nije ništa mijenjalo izuzev ratova... FOTO: Grad Lukavac

Lukavac se nalazi u srednjem toku rijeke Spreče u Tuzlanskom kantonu u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Vijekovima se ovdje nije ništa mijenjalo izuzev ratova koji su pomjerali granice osvajača ovog dijela naše zemlje. Interesantno je međutim, pomenuti da pronađeni ostaci kultura iz bronzanog doba na brdu Gradina kod Ozrena ukazuju da je područje ove općine bilo naseljeno još u prahistoriji.
U popisima početkom XVI vijeka evidentirana je većina sadašnjih naselja lukavačke općine: Gornji i Donji Lukavac, Bokavići, Modrac, Srednja i Donja Smoluća, Puračić, Turija, Devetak, Dobošnica, Gnojnica, Kruševica itd.
Ime Lukavac, koje se susreće i u drugim krajevima naše zemlje, spominje se u pisanim dokumentima 1528. godine kao Gornji i Donji Lukavac, a u popisu stanovništva iz 1885. godine spominje se kao Lukavac turski i Lukavac srpski. U jednoj turskoj ispravi iz 1644. godine spominje se neki Paša Lukavac što mnogi uzimaju kao temelj za ime Lukavac, jer o imenu Lukavac postoji nekoliko verzija.

Najvažniji dio turističke ponude Lukavca vezan je za akumulaciono jezero Modrac (nalazi oko 6 kilometara od grada) i turističko-ugostiteljske kapacitete na jezeru. Jezero Modrac ima površinu od 17 km2 od čega je 1000 m lijepo urađene obale sa izgrađenim objektima za odmor i rekreaciju: plaže, tuševi, restorani, koncertna arena…

Kada su današnji gradovi na regiji bili tek zasnovane mahale ili zarasle podmajevičke šume, na obali rijeke Spreče postojala je već bila lijepa čaršija po imenu Puračić koja je stara preko 6 stoljeća…
Puračić je u svojoj dalekoj prošlosti, zbog geografskog položaja, bio stanica na takozvanom ”Carskom putu” od Tuzle preko Visokog do Istanbula. Kao takav, važio je za centar gdje se odvija i caruje trgovina, a posebno cvjeta, kao rijetko gdje, direktna proizvodnja i zanatska proizvodnja.

Ljubiteljima prirode se nadomak Lukavca, pored Modraca nude i izletišta Vijenac sa planinskim jezerom, Svatovac sa planinarskom kućom, Bistaračko jezero (udaljeno 1 kilometar od centra grada Lukavca), te više lokacija na rijekama Spreča (Palučak, Batare) i Turija (Soko, Čagalo).

Nekih dva kilometra od Lukavca starim putem prema Tuzli naći cete turistički biser TK, jezero Bistarac.
Riječ je o turističkom kompleksu “Ontario”.
Bistarac je jedno od rijetkih jezera sa prirodnim prečišćavanjem što garantuje čistu vodu pogodnu za kupanje, ribolov i sve sportove na vodi.
Nadmorska visina je nešto veća što garantuje uvijek lagani povjetarac, dovoljan broj sunčanih sati i umjerenu temperature vode za kupanje.
Sve ovo privlači veliki broj turista iz cijele zemlje.

Izvor članka: vodic.ba: Facebook

Za prelijepe fotografije širom Bosne i Hercegovine posjetite facebook stranicu: Horion Bosna

Pozitivne.info

anes.h

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0