Horion Bosna: Livno Horion Bosna: Livno
Livno je grad u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, sa oko 10.000 stanovnika u gradu. Površina općine iznosi 994 km2.Grad Livno je najznačajnije mjesto... Horion Bosna: Livno

Livno je grad u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, sa oko 10.000 stanovnika u gradu. Površina općine iznosi 994 km2.Grad Livno je najznačajnije mjesto Livanjskog kantona i predstavlja njegovo kulturno i privredno središte. Grad leži na 730 m iznad mora, i smješten je većim dijelom na obroncima i u podnožju brda Bašajkovac, iz kojeg izvire i kraška rijeka Bistrica. Livno ima stabilnu, umjereno kontinentalnu klimu s jakim vjetrovima, hladnim zimama, nestabilnim proljećima, toplim ljetima i kišovitim jesenima.

Ravnomjerno strujanje zraka i relativno visoka osunčanost sa oko 2250 sati godišnje (prema procjenama najveći broj sunčanih dana u zemlji) čine ga posebno povoljnim za život. Livanjsko polje, čije je Livno najveće mjesto, je najveće kraško polje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Najraniji do sada pronađeni tragovi naseljavanja ljudi u livanjskom kraju potiču iz prethistorijskog doba 2000 godina p.n.e. Od tada pa sve do dolaska Rimljana livanjski kraj naseljavalo je ilirsko pleme Dalmati. Na gorskim obroncima oko Livanjskog polja smješteno je oko četrdesetak, vizualno povezanih i dobro branjenih gradina iz bronzanog i željeznog doba. Na području grada Livna nalaze se tri prethistorijske gradine Velika gradina, Mala gradina i Kasalov gradac i jedna nekropola s tumulima.

Povelja princa Mutimira od 28. rujna 892. godine slavi se kao dan nastanka grada Livna. Sam grad je interesantna mješavina dalmatinske, turske i socijalističke arhitekture.

Kao i u drugim mjestima u Bosni i Hercegovini i u okolici Livna arheološka iskopavanja su otkrila ostatke ljudskih naseobina stare preko 4,000 godina. Mnoga od ovih nalazišta locirana su u Dumanu, velikoj kraškoj pećini iz koje izvire rijeka Bistrica. Izvor dosta nalikuje onome u Blagaju gdje izvire rijeka Buna.

Na visokoj strmoj litici Teber postoji pećina istog tipa kao i ona u Blagaju. Vrlo vjerojatno je da su starosjedilačka ilirska plemena gradila svoja prva utvrđenja na vrhovima litica, a kasnije su ih Rimljani, Slaveni i Turci ojačavali. Silina vode koja izvire iz pećine čini ovo mjesto idealnim za izgradnju mlinova. Turci su izgradili prelijepi kameni most preko rijeke Bistrice.

U sklopu Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla na Gorici smješteni su Franjevački muzej i Gorička galerija u kojima se hronološki prati kontinuitet povijesnih zbivanja: od Kelta i Ilira preko Rimljana, te Hrvata od doseljenja do najnovijeg vremena. U Galerij na Gorici je izložena stalna postavka radova Livnjaka Gabrijela Jurkića. Jurkić je jedan od najpoznatijih slikara u historiji Bosne i Hercegovine i njegovi radovi su također izloženi u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Livno ima dugogodišnju tradiciju pravljenja poznatog Livanjskog sira.

Sir se počeo praviti davne 1885. godine po uzoru na tehnologiju proizvodnje francuskog sira grojera. Ne morate doći u Livno da biste ga kupili, ali ako ga ovdje kupite onda sigurno znate da imate pravi, originalni, livanjski sir. Ide izvanredno uz bocu domaćeg crvenog hercegovačkog vina i domaći pršut.

Pogledajte fotogaleriju koju smo priredili samo za Vas..

Za prelijepe fotografije širom Bosne i Hercegovine posjetite facebook stranicu: Horion Bosna

Izvor članka: fotolivno.wordpress.com; bhtourism.ba

Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0