Horion Bosna: Konjic Horion Bosna: Konjic
Konjic je grad i središte istoimene općine na krajnjem sjeveru planinske Hercegovine, u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, u kotlini sa obje strane rijeke... Horion Bosna: Konjic

Konjic je grad i središte istoimene općine na krajnjem sjeveru planinske Hercegovine, u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, u kotlini sa obje strane rijeke Neretve i oko ušća Neretvine pritoke Trešanice. Grad je 1991. brojao oko 14.500, a općina blizu 45.000 stanovnika. Od početka 1900. godine Konjic je poznat po svom drvorezbarstvu. Dolaskom Austrougarske ovaj zanat je komercijaliziran. Prije I svjetskog rata Konjic je imao desetine drvorezbarskih radionica, koje su prodavale svoj rezbareni namještaj diljem Austrougarske i šire. Specifična rezbarija se prenosila i nasljeđivala sa koljena na koljeno. Porodica Nikšić je jedna od nekoliko preostalih porodica koje na ovaj način i dalje prenose ovu porodičnu tradiciju, započetu davne 1927. godine. Njihove rukotvorine su uglavnom rađene u orahu, trešnji i javoru i većina je rađena po narudžbi i želji kupaca.

Središte turističke ponude Konjica je zasigurno Boračko jezero i dolina Glavatičevo. Oko ovog djelomično glečerskog jezera nalaze se bungalovi, hotel i kamp. Većina aktivnosti u prirodi kreće odavde: planinarenje, logorovanje, rafting, seoski turizam, vožnja kajakom ili kanuom, planinski biciklizam pa čak i paragliding. U gradu, pored stare Repovačke džamije iPravoslavne crkve, nalazi se i Franjevački samostaniz 16. stoljeća koji ima galeriju i knjižnicu i otvoren je za javnost.
Boračko jezero
Prava avantura čeka na vas iza vrha planine u blizini Boračkog jezera. Boračko jezero se smjestilo između planina Prenj, Visočica i Bjelašnica. Omiljeno je izletište i odmaralište domaćih i stranih turista. Od Konjica je udaljeno 20 km, s dobro označenim putokazima.  Boračko jezero je prirodno planinsko jezero, prijatno za kupanje, odmor i rekreaciju. Raj za lovce i ribolovce. Pored jezera može se kampovati i roštiljati. Najbolje mjesto je pored restorana, pokraj potoka i uz dosta raskošne hladovine.

Izvor članka: vodic.ba

Za prelijepe fotografije širom Bosne i Hercegovine posjetite facebook stranicu: Horion Bosna

Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0