Horion Bosna: Cazin Horion Bosna: Cazin
Cazin je grad i središte istoimene općine u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine na križanju puteva koji vode od Bihaća prema Velikoj Kladuši, susjednoj... Horion Bosna: Cazin

Cazin je grad i središte istoimene općine u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine na križanju puteva koji vode od Bihaća prema Velikoj Kladuši, susjednoj Hrvatskoj i dalje prema zapadnoj Evropi, zatim preko Tržačkih Raštela prema Jadranskom moru i jugozapadno preko Bosanske Krupe premaBanjoj Luci, Tuzli i dalje prema istoku.Teritorija općine Cazin zahvata 356 km² u kojoj prema posljednjim podacima (maj 2006.godine) živi 66.881 stanovnika, teritorijalno organiziranih u 23 mjesne zajednice.

Iako mali gradić, Cazin je u historiji ove zemlje odigrao važnu ulogu. Od 14. stoljeća ovo je bila strateška tačka stranim silama koje su žudjele za bosanskohercegovačkom zemljom. Ovim područjima dugo su vladali Rimljani. Propašću Zapadnog rimskog carstva mijenjaju se gospodari. Cazin je pripadao i staroj državi Hrvatskoj, a 1522.godine postao je sjedište kninske biskupije. Nekojiko decenija poslije kninske biskupije su zamjenili su Turci koji su Cazin osvojili 1576.godine. Konačno zaposjedanje BiH od strane Austro-Ugarske završeno je na ovom području. U poslijeratnom periodu je došlo do značajnijih posjeta turista općini u sklopu manifestacija “Una regata” raftinga rijekom Unom od Bihaća preko Općine Cazin do Bosanske Krupe.

Prisutan je i kongresni turizam kroz organizaciju raznih seminara, savjetovanja, naučnih skupova i sl. Novost je organizacija EKO sajma koji je prvi put održan na terenima kompleksa Sedra. Poseban značaj razvoju turizma u općini Cazin daje srednjovjekovni Stari grad “Ostrožac” kao jedan od rijetkih dvoraca iz austrougarskog perioda sačuvanih na Balkanu izgrađen u neogotskome stilu, Ostrožac je jedna od glavnih atrakcija Unsko – Sanskog kantona. Također, tu je nekoliko srednjovjekovnih utvrda: Pećigrad, Stijena, Šturlić…

Pogledajte fotografije koje smo izabrali za Vas ..

Izvor članka: vodic.ba

Za prelijepe fotografije širom Bosne i Hercegovine posjetite facebook stranicu: Horion Bosna

Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0