Horion Bosna: Banovići Horion Bosna: Banovići
Banovići su općina i grad koji se nalazi u sjeveroistočnoj Bosni te spada u Tuzlaski kanton. Poznat je kao rudarski grad i prostire na... Horion Bosna: Banovići
Banovići su općina i grad koji se nalazi u sjeveroistočnoj Bosni te spada u Tuzlaski kanton. Poznat je kao rudarski grad i prostire na 183 km2 u kojemu živi 28 000 tisuća stanovnika. Nalazi se na nadmorskoj visini između 330 i 380 metara, klima je planinsko-kontinentalna. U općini Banovići se nalaze 20 naselja i 74 zaseoka. Pošto su Banovići rudarski kraj u njemu možemo naći stare željezničke pruge sagađene prije 2 svijetskoga rata koja se većinom bavi eksploatacijom uglja, ta pruga omogućuje opstanak toga grada a mnogi vide i svijetlu budućnost u njoj. Svoje prepoznatnjivo ime dobili su prema stećku Božićka Banovića. Banovići su bogati prirodnim znamenitostima te postoji nekoliko speleoloskih objekata kao što su pećine, ponori, jame, špilje.
Sportsko rekreativni centri Zlača i Mačkovac, lovni riviri Konjuha, jezera Ramićko i Breštica, rijeke Velika i Mala Zlača, Oskova, Litva, turistička uskotračna pruga, turistički voz Ćiro, nekropole steka Božićka Banovića te planinske staze i šetnice samo su dio turističke ponude kojima raspolaže općina Banovići. Planina Konjuh se nalazi neposredno iznad Banovića. Putem do Konjuha prostire se na 12 kilometara asfalta i pješačke staze koje vode kroz gustu četinarsku i listopadnu šumu, bistre potoke i proplanke koji pružaju prelijepe uslove za izlet, lov, ribolov i planinarenje.Vlada TK usvojila je Zakon o proglašenju dijela planine Konjuh zaštićenim pejzažom „Konjuh“, kojim se ovo područje stavlja na listu kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Površina zaštićenog pejzaža iznosi 8.016,61 ha i ona se prostire na teritoriji tri općine. U okviru zaštićenog pejzaža utvrđene su zaštićene zone koje moraju ostati u potpunosti očuvane, zone u kojima se ostvaruje zaštita izvornog stanja prirode i zone namijenjena za turizam, sport i rekreaciju.Prosječna visina planine je 1000 metara. Iznad te visine uzdižu se vrhovi: Šuplji Javor (1157 m), Vina Kruška (1088 m), Suho Drvlje (1206 m), Zidine (1180m), vrh Konjuha (1328 m) i vrh Javorja (1261 m). Na prostoru planine Konjuh ugnijezdilo nalazi se izletište Zobik, sa planinskim domom „Varda“ smještajih kapaciteta 20 kreveta, lijepo uređeni šadrvani, kamini, stolovi i klupe, te uređeni tereni za mali nogomet, košarku i odbojku, kao i parking prostor. Pješačke staze su omiljene za planinarenje i put su do srca planine Konjuh. Zobik je udaljen od Banovića 17 km.Izletište Zlača udaljeno je 12 kilometara od Banovića i smješteo je u prelijepom ambijentu planine Konjuh.. Izletište je opremljeno svim potrebnim infrastrukturnim elementima. Na ovom izletištu postoji smještajni objekat, hotel „Zlača“ koji raspolaže sa 29 soba, 58 ležaja, apartmanom, kongresnom salom i salom za sastanke, te restoranom sa bogatom ponudom jela i pića. Izletište je upotpunjeno sportskim poligonima, zabavnim parkom za dijecu i parking prostorom za sve goste.Ramičko jezero udaljeno je 10 km od Banovića i jedno je od najljepših i najčistijih jezera u ovoj općini. Posjeduje dobro uređenu plažu i prilaz jezeru je pristupačan i uređen. Pogodno je i za ribolov jer je bogato šaranom, štukom i crvenperkom. Vožnja turističkim vozom Ćirom turistima pruža jedinstven osjećaj. Posebnu draž ovoj vožnji daje činjenica da voz Ćiro ide maksimalno 35 km/h te da pruga po kojoj će se obavljati turističke vožnje prolazi kroz netaknute prirodne predjele u kojima turisti mogu uživati u čistom vazduhu i šumskom krajoliku.
Turistička pruga će se uklopiti u već postojeću industrijsku prugu kojom se prevozi ugalj. Ova ideja stara je više od jedne decenije, a namjera Općinskih vlasti i RMU Banovići je da se iskoriste postojeći kapaciteti i resursi, kako za razvoj turizma tako i za naučno-istraživački rad. Turističkim vozom „Ćiro“, čije je pravo ime Mađarica 55-99 radila za potrebe Rudnika (prevoz uglja), od 1975-2007 godine bila je smještena u parku u Banovićima kao muzejski eksponat. Izbačen je iz upotrebe jer nije bio u tehnički ispravnom stanju, te izvršena obnova lokomotive krajem 2008 godine uporedo sa dva vagona sa namjerom turističke vožnje. Jedan vagon može primiti oko 40-tak turista.
Izvor: vodic.ba

anes.h

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0