Horion Bosna: Foto galerija grada Banja Luka Horion Bosna: Foto galerija grada Banja Luka
Banja Luka (službeni naziv: Grad Banja Luka) je grad u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, smješten na rijeci Vrbas. Po veličini je drugi grad... Horion Bosna: Foto galerija grada Banja Luka

Banja Luka (službeni naziv: Grad Banja Luka) je grad u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, smješten na rijeci Vrbas. Po veličini je drugi grad u cijeloj BiH, a mnogi ga smatraju jednim od njenih najljepših gradova te je  privredni i kulturni centar ovog dijela Bosanske Krajine.

Turističke mogućnosti Banje Luke i njene uže i šire okoline su velike i relativno dobro iskorišćene. Banja Luka je poznata po svojim izletištima jer se u okolini urbanog dijela grada nalazi nekoliko fantastičnih mjesta divlje prirode i uređenih terena za posjete i rekreaciju. Nepropustite da svoj boravak u Banjaluci upotpunite obilaskom banjalučkih izletišta. Cijena cjelodnevne usluge turističkog vodiča iznosi 140 KM.

Sa oko 2.400 hektara zelenih površina, uključujući i pojas oko Vrbasa, Banja Luka je poznata kao grad zelenila. Okolina Banje Luke je bogata raznovrsnom šumskom divljači, a rijeke ribom, što je doprinijelo razvoju lova i ribolova u ovom kraju. Zahvaljujući blizini termomineralnih izvora (Laktaši, Šeher, Slatina, Kulaši…) Banja Luka ima osnovne uslove za razvoj banjsko-rekreativnog turizma.

Ovaj pitomi kraj naseljavan je još od palelolita, a pretpostavlja se da je na mjestu naselja iz tog perioda nastala tvrđava Kastel.  Glavni graditelj Banje Luke je bez sumnje bio Ferhat-paša Sokolović, bliski rođak Mehmed- paše Sokolovića, jednog od najznačajnijih bosanskih velikana i jednog od najuticajnijih ljudi tog doba u cijelom Osmanskom carstvu. Najvažniji doprinos Ferhat-paše Banjoj Luci bila je džamija Ferhadija, sa kojom je također utemeljena prvobitna vodovodna infrastruktura Banje Luke koja je služila njenom bržem urbanom razvitku. Džamija je porušena u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini, a sa ponovnom gradnjom krenulo se 2007. godine.

Najteži udarac u periodu poslije Drugog svjetskog rata Banja Luci zadaje katastrofalni zemljotres 1969. godine, u kojem je veliki broj stambenih objekata bio u potpunosti srušen. Iz svih krajeva Jugoslavije u Banjaluku je stizala pomoć. Tih dana je Banjaluka bila prijestonica solidarnosti. Nakon zemljotresa grad dobija svoj današnji izgled i značaj.

Za prelijepe fotografije širom Bosne i Hercegovine posjetite facebook stranicu: Horion Bosna

Pozitivne.info

Izvor članka: vodic.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0