Historijski muzeju BiH: “Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini” Historijski muzeju BiH: “Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini”
Otvaranjem izložbe „Restauro“ u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu 30. oktobra počinje “Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini” koji organizira Ambasada Republike Italije... Historijski muzeju BiH: “Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini”

Otvaranjem izložbe „Restauro“ u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu 30. oktobra počinje “Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini” koji organizira Ambasada Republike Italije u BiH.

Italijanski ambasador Ruggero Corrias prezentirao je na današnjoj konferenciji za novinare  program ove manifestacije.

Corrias je podsjetio da iako je vrijeme ekonomskih kriza i nestašica, i da je teško biti među prvih deset privreda u svijetu, a Italija je još  među tih deset, kultura Italije je ipak na prvom mjestu.

– Činjenica je da smo prva snaga na svjetskom nivou u domenu kulture. Ponekad nemamo sredstava da se taj podatak valorizira, ali je to česta prilika da se sarađuje između sektora javnog i privatnog, mi činimo sve što je u našoj moći da zadržimo taj primat najjačeg subjekta na planu kulture u svijetu- kazao je ambasador Corrias, koji je u BiH došao prije dva mjeseca.

Iako je dužnost ambasadora preuzeo tek prije dva mjeseca, posvetio se afirmaciji kulture Italije u našoj zemlji, jer, kako kaže „u Sarajevu se velika pažnja pridaje kulturi“.

Naglasio je da nije bilo lako pronaći mjesec u kojem nije bilo kulturnih dešavanja u Sarajevu, „nikada nisam sreo grad koji ima toliko bogat kulturni program i s toliko festivala“.

U saradnji Ambasade Italije u BiH, Visoki institut za restauraciju i konverzaciju u Rimu, (najčuveniji instutut u svijetu koji je restaurirao najznačajnija svjetska djela, kao što su toranj u Pizzi, bazilika sv.Franje Asiškog), te Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Historijskog muzeja u Sarajevu, Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, 30. oktobra u 18 sati bit će otvorena izložba „Restauracije“.

Izložba je visokog kvaliteta, a u okviru izložbe 31.oktobra će biti održana i konferencija „Restauracija: usporedba iskustava“,čiji gosti će biti vodeći ljudi Visokog instituta za restauraciju i konverzaciju u Rimu.

– Italija i Bosna i Hercegovina u ovom sektoru mogu mnogo napraviti. Bosna i Hercegovina ima izvanredno kulturno naslijeđe. To naslijeđe je pretrpjelo dosta štete u prošlosti. Kulturno naslijeđe u mnogim zemljama je često bilo žrtvom historija – naglasio je ambasador Corrias i dodao će upravo izložbom „Restauracija“, doći do saradnje koja mora postati održiva, jer „cilj svih projekata je da mi time pokrenemo različite vidove saradnje na svakom planu“.

U okviru mjeseca italijanske kulture u BiH će biti organizirana 13. Sedmica italijanskog jezika u svijetu, pod nazivom „Istraživanje, otkriće, inovacije: Italija znanja“ u saradnji s Ambasadom Švicarske u BiH.

Stoga će 31. oktobra uslijediti projekcija filma „Ljetnje igre“, a 13. novembra će na Filozofskom fakultetu u Sarajevu biti održana konferencija pod nazivom „Problemi i perspektive naučnog istraživanja u Italiji“, a predavanje će održati Francesco Spunozzi.

Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu postoji Katedra italijanskog jezika, petogodišnje studiranje, također i u Banjoj Luci, a uskoro će i u Mostaru biti otvorena katedra italijanskog jezika,

– Naš cilj je da te fakultete uvežemo s drugim fakultetima i posvetimo im pažnju kako u moralnom tako i u didaktičkom smislu. Italijanski jezik je instrument kulture, preko kojega se može upoznati muzika, opera, a posvećeni smo tome da zajedno radimo na ovim događajima, jer postoji pažnja za kulturu – ističe Corrias.

A 14. novembra na Arhitektonskom fakultetu u UNSA bit će održana još jedna konferencija pod nazivom „Korištenje ekološko prihvatljivih materijala u građevinarstvu“, jer, kako je ambasador naglasio „graditi poštujući ekološke postulate je također jedan od postulata održivosti kulture“.

A  15. novembra će biti organizirana promocija knjige pod nazivom „Trgovanje nevidljivima“, a centralna tema je trgovina ljudima koja mnoge pogađa.

Istoga dana u 20.30 sati planiran je koncert gitariste Paoloa Serenoa u Ateljeu Figure, a za  22.novembar u prostorijama Ambasade planiran  je susret s mr.Nermom Kerla, trećom magistricom studija iz francuskog jezika i književnosti i italijanskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

U sedmici savremenog italijanskog filma, koja počinje 27.novembra, u Kinu „Kriterion“ ljubitelji italijanskog filma moći će pogledati filmove: Benur-Gladijator u Najam (M.Andrei, 2013), Živjela sloboda (R.Ando, 2013), Ja putujem sama (MS Tognazzi, 2013), Prelijepi leptiri (S.Mereu, 2012 i, Otkrivanje zore (S.Nicchiarelli, 2012).

Bit će organiziran i susret sa studentima, s kojima će razgovarati prof.Paolo Minuto, iz Italijanskog saveza filmskih udruženja (FICC), Univerzitet ‘Dante Alighieri’, regija Calabria, i prof.dr. Valeria Fusco, s Univerziteta za strance regije Calabria.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0