Građani BiH imuni na globalizacijske procese.. Građani BiH imuni na globalizacijske procese..
Građani BiH vezani su za tradicijske vrijednosti, odnosno u bh. društvu nisu primjetne radikalne promjene u kulturnim identitetima, jedan je od zaključaka knjige “Kulturni... Građani BiH imuni na globalizacijske procese..

Građani BiH vezani su za tradicijske vrijednosti, odnosno u bh. društvu nisu primjetne radikalne promjene u kulturnim identitetima, jedan je od zaključaka knjige “Kulturni identitet u vrtlogu globalizacije, Bosna i Hercegovina neravni svijet”, koja je danas predstavljena na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Osim autorice dr. sc. Irene Musa, o knjizi su govorili dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić, dr. sc. Slavica Juka, dr. sc. Iko Skoko te jedan od recenzenata knjige dr. sc. Ivica Musić.

Dekan Filozofskog fakulteta istaknuo je kako će ovom knjigom studenti biti obogaćeni sustavno uređenom građom koja na prvi pogled izgleda jednostavna i vrlo atraktivna, a u biti je silno zahtjevna i složena.

“Svladavati jednu materiju s područja globalizacije, kulture i identiteta samo je nešto što na prvi pogled izgleda lako, ali je u biti vrlo složeno. Stoga ovu knjigu doživljavam kao oružje intelektualaca”, kazao je Tomić, koji je mišljenja kako ova knjiga nije samo korisna za jedno čitanje, već za stalno podsjećanje na složenost međusobnih odnosa globalizacije, kulture i identiteta.

“Ova je knjiga trostruko vrijedna, za Fakultet, intelektualce, ta za sve one koji žele promišljati u ovoj problematici”, kazao je Tomić.

Profesorica dr. sc. Slavica Juka kazala je kako se autorica u knjizi drznula rasvijetliti društvene procese s početka 21. stoljeća, te analizirati njihovu kompleksnost, nepredvidljivost, a nerijetko i kaotičnost.

“Autorica revnosno tematizira ekonomske, političke i kulturne aspekte globalizacije, fenomene etničkog, nacionalnog i religijskog identiteta u nacionalnim državama te viđenje istih iz perspektive tzv. novog svjetskog poretka”, kazala je Juka, istaknuvši kako je posebna vrijednost knjige empirijsko istraživanje provedeno u BiH na reprezentativnom uzorku od oko 1500 osoba.

“Ovakvo istraživanje nije urađeno u ovom dijelu Europe”, ustvrdila je Juka, koja je navela kako je istraživanje pokazalo da ima smisla govoriti o kulturnom identitetu, te da je on “vrlo snažno ukorijenjen u sve tri kulture u BiH”.

“Kulturni identitet je temelj njihova samovrjednovanja i društvenog položaja, stvara osjećaj zajedničkog pripadanja,..”, kazala je Juka, dodavši kako je istraživanje pokazalo i kako je u BiH religijski identitet uporišna točka za određivanje kulturnog identiteta.

Jedan od recenzenata, dr. sc. Ivica Musić pohvalio je knjigu, istaknuvši kako je ona vrijedan prilog istraživanju fenomena globalizacije, posebice na mikro razini, odnosno u BiH.

“Riječ ie teorijskoj i empirijski dobroj studiji, čiji rezultati bez sumnje doprinose boljem razumijevanju ovog fenomena u okvirima BiH”, kazao je Musić.

Dr. sc. Iko Skoko je kazao kako se autorica uhvatila u “koštac” sa vrlo živom i svakodnevnom temom koja se tiče svakoga od nas.

“Ovo je knjiga za sve nas, a ne samo za studente”, kazao je Skoko.

Autorica dr. sc. Irena Musa nije puno govorila o knjizi i njezinom nastanku već je kazala kako je nastala kao rezultat autoričinog dugogodišnjeg istraživanja o kulturi, identitetu, kulturnom identitetu i o globalizaciji.

“Ova je knjiga u prvom redu namijenjena studentima ali i široj javnosti”, kazala je Musa, zahvaljujući svima koji su joj pomogli u stvaranju ove knjige.

Knjiga je tiskana na 216 stranica, tvrdog je uveza, a nakladnik joj je Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0