Gangrena zuba – kako da je prepoznate i lečite Gangrena zuba – kako da je prepoznate i lečite
Gangrena zuba je učestali problem, sa kojima se suočavaju mnogi. Nepravilna higijena zuba i drugi faktori mogu dovesti do gangrene zuba, oboljenja koje veoma... Gangrena zuba – kako da je prepoznate i lečite

Gangrena zuba je učestali problem, sa kojima se suočavaju mnogi. Nepravilna higijena zuba i drugi faktori mogu dovesti do gangrene zuba, oboljenja koje veoma sporo napreduje ali je veoma neprijatno.

Reč gangrena ukazuje na odumiranje tkiva ili organa. Uzrok gangreni, bilo kojoj, pa i onoj na zubima, jeste narušena cirkulacija krvi. Može da bude uzrokovana različitim faktorima, kao što su povrede, bolesti, infekcije.

Kako nastaje?

Gangrena zuba nastaje slično kao i gangrene na drugim organima. Odlikuje je crnilo na zubima i gubljenje svojstva zuba, a može se dogoditi zbog nepravilnog održavanja oralne higijene i nastanka karijesa. Karijes koji nastaje na površini kojom se grize, dovodi i do propadanja zubne gleđi.

Razvoj gangrene zuba je najčešće dug proces i zato su od ključnog značaja redovne stomatološke kontrole. Samo redovnim pregledima moguće je utvrditi nastanak gangrene zuba i početi sa lečenjem na vreme jer zub koji je zahvaćen karijesom mora se lečiti.

Gangrena zuba može nastati i kao posledica mehaničkog oštećenja, odnosno povrede usled koje je došlo do prekida mikrocirkulacije. Na ovaj način može nastati gangrena potpuno zdravog zuba. Prodor bakterija i ostataka hrane u zub čini da propadnu dentin i pulpa. Ukoliko se ovaj proces ne zaustavi, može doći do odumiranja pulpe i potpunog odumiranja zuba.

Zubna gangrena nastaje i kao posledica povrede, a nesanirana gangrena moze da učini da se problemi šire i na druge organe.

Simptomi zubne gangrene

Gangrena zuba se najčešće sporo razvija, ali isto tako najčešće zahteva lečenje koje traje duže vremena. Gangrena zuba predstavlja potpuno odumiranje pulpe unutar korena zuba. Najčešći uzrok nastanka gangrene zuba je karijes.

Širenjem karijesa od gleđi ka unutrašnjosti zuba bakterije dospevaju do pulpe. Kada se ovo dogodi znači da je živac zuba zahvaćen i da je neophodno sprovesti endodontski tretman.

Sledeća faza je da infekcija napreduje dalje: pošto je svaki zub usađen u kost, infekcija se širi u tom pravcu, te nastaje ona čuvena “gnojna kesica” na vrhu korena zuba.

Prve faze razvoja gangrene zuba najčešće prolaze bez prepoznatljivih simptoma. Međutim, sa razvojem ovog oboljenja javljaju se znaci kao što su neprijatan zadah, promena boja zuba, oštar bol prilikom žvakanja, upaljene i otečene desni, itd.

Ukoliko se ne leči na vreme, infekcija se može proširiti na vrh korena zuba i dovesti do nastanka cisti, granuloma ili apscesa. Ali, sa druge strane, ukoliko se otkrije i leči na vreme, gangrena zuba se može izlečiti bez  komplikacija.

Lečenje gangrene

Što se tiče procedure samog lečenja, ona se pre svega zasniva na uspešnom lečenju kanala korena zuba. Odnosno, gangrena zuba se može pobediti jedino ukoliko se zaleči infekcija koja je dovela do nastanka gangrene i ukoliko se spreči ponovna infekcija. U slučaju da nije moguće uspešno lečenje kanala korena zuba, jedina opcija je vađenjenje zuba. Ono što vredi znati jeste da se nastajanje zubne gangrene razvija veoma sporo, pa to često može da navodi na ponašanje koje odlaže lečenje. 

No, pošto se bolest razvija sporo, veoma se sporo i leči. Saveti stomatologa i ponašanje koje je u skladu sa lekarskom procedurom, je najvažnije. Gangrena zuba je veoma naporan i izazovan problem i ceo proces je dugotrajan, a može biti i pomalo bolan. Ipak, spasavanje svakog zuba je stomatolozima izazov, a pacijentima veoma važno. Da bi se gangrena u početnoj fazi zaustavila, potrebno je lečiti kanal korena zuba i sanirati posledice infekcije. 

Naime, da bi se izlečila gangrena potrebno je lečiti infekciju koja je dovela do nastanka iste. U situacijama  kada bolest poodmakne, a kanal korena zuba ne može da se izleči, jedino rešenje je vađenje zuba. Lečenje gangrene se započinje uklanjanjem celokupne karijesne lezije i otvaranjem kavuma pulpe. Otvaranje nije bolno, s obzirom na to da je živac u zubu uništen. Zatim se mašinskim proširivačima šire kanali korena zuba i uklanja njihov sadržaj. Nakon završene instrumentacije u kanale se postavljaju medikamenti koji pomažu u terapiji gangrenoznih zuba.

izvor:pozitivne.info/I.V.

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0