FOTO,VIDEO: Zavirite u najromantičniju baštu na svijetu FOTO,VIDEO: Zavirite u najromantičniju baštu na svijetu
Ova bašta je jedno od čuda Italije. Dobro je održavana, prava simfonija prirode i kapaciteta čovjeka da kultiviše ovakvo mjesto – rekao je o... FOTO,VIDEO: Zavirite u najromantičniju baštu na svijetu

Ova bašta je jedno od čuda Italije. Dobro je održavana, prava simfonija prirode i kapaciteta čovjeka da kultiviše ovakvo mjesto – rekao je o vrtovima Ninfe Patrik Henesi, irski ambasador u Rimu.

Rijetke biljke, začarane ruševine i zvuk vodopada: botanička oaza Ninfa u blizini Rima, rađena u “engleskom stilu”, proglašena je za “najromantičniju baštu na svijetu”. Bašta podstiče iz 19. vijeka kada je aristokratska porodica Kaetani preuzela zemlje koje su vijekovima bile napuštene u blizini Ninfe, grada koji je napušten još u srednjem vijeku.

Grad koji je nekada imao 150 kuća i sedam crkava bio je stajalište za hodočasnike i trgovce na drevnom rimskom putu, ali je uništen građanskim ratom da bi potom postao utočišteumetnika.

– Ninfa nije samo bašta, ona ima dugu kulturnu istoriju – rekao je AFP-u Lauro Marčeti, šef Fondacije Rofredo Kaetani koja menadžeriše baštu udaljenu 70 kilometara od Rima.

Kaetanijeva majka, Engleskinja Ejda Vilbraham, osnovala je botaničku baštu. Kaetani, muzičar i štićenik mađarskog kompozitora Franca Lista, osmislio je potočiće i vodopade stvorivši tako opčinjavajuće melodije bašte.

– Noću na mjestu koje zovemo ”slavujevim’” čuje se pravi koncert ptičjih pjesama i vode – rekao je Marčeti.

Kaetanijeva supruga, Amerikanka Margerit Čapin dodala je bašti ruže, irise, petunije i paviljon bambusa i često je pozivala svoje prijatelje – Virdžiniju Vulg, Tenesi Vilijamsa, Trunapa Kapotija, kao i italijanskog pisca Alberta Moraviju i režisera Pjera Paola Pasolinija. Mnogi su bili inspirisani ruševnim rimskim mostom, bivšom carinarnicom i vodama punim pastrkme i flore.

Ispod likova carinarnice, gdje odrazi vode igraju po zidovima, italijanski pisac Ðorđo Basani napisao je svoj poznati roman “Vrt Finci-Kontijevih”.

– Nešto pred smrt vratio se ovdje posljednji put. Bio je veoma bolestan i uz težak uzdah mi je rekao: ”Sada mogu da umrem” – rekao je Marčeti.

Aranžmani biljaka iz cijelog svijeta pružaju vrtu sofisticirani ali ipak prirodni izgled, a bašta je dom 1300 različitih vrsta biljaka uključujući i rijetke biljke iz Brazila, Irana, Sjeverne Afrike. Banane, američki ljiljani i japanski javor takođe se mogu vidjeti pored ruža koje su obgrlile 21 metar visok čempres.

Vrt je između aprila i novembra prepun cvijeća koje je posadila Lejla, ćerka Rofreda i Margerit Kaetani i slikarka koja je preminula 1977. Lejla je bila posljednja iz loze Kaetanija i Marčetiju je predala vođenje Ninfe i pravila o organskom baštovanstvu.

– Ova bašta je jedno od čuda Italije. Dobro je održavana, prava simfonija prirode i kapaciteta čovjeka da kultiviše ovakvo mjesto – rekao je Patrik Henesi, irski ambasador u Rimu.

Australijski izaslanik Dejvid Riči redovni je gost bašte.

– Volim da sjedim, slušam ptičji poj i zvuk vodopada. Bašta je toliko romantična sa vodom, ružama i ruševinama. U Australiji imamo vodene biljke, akacije i eukaliptuse ali ništa slično ovome – kaže on.

Kako bi je sačuvali, Fondacija organizuje posjete uz vodiča od aprila do novembra i godišnje vrt posjeti oko 55.000 posjetilaca.

– Moramo da poštujemo mir ptica i leptira – kaže Marčeti.

Baštu je ove godine posjetilo, u jednom danu, rekordnih 3.972 posjetioca iako se vrt ne reklamira već se do njega dolazi “usmenom” preporukom. Od prodaje karata finansiraju se plate petoro baštovana ali su šefovi baste odlučni da vrt ne postaje masovni biznis.

– Ninfa nikada neće biti komercijalno mjesto ispunjeno limenkama kokakole, plastičnim kesama i opušcima – kaže Marčeti.

Izvor: Telegraf

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0