Park prirode “Blidinje” Park prirode “Blidinje”
Nakon parkova prirode Tajan, Perućica i Hutovo Blato, došao nam je na red i prelijepi park prirode “Blidinje”. Pogledajte prelijepu fotogaleriju i bolje se... Park prirode “Blidinje”

Nakon parkova prirode Tajan, Perućica i Hutovo Blato, došao nam je na red i prelijepi park prirode “Blidinje”. Pogledajte prelijepu fotogaleriju i bolje se upoznajte sa prelijepom prirodom Bosne i Hercegovine.

Park prirode Blidinje obuhvaća područije planinske masive Čvrsnice, Čabulje i Vrana, a obuhvaća općine Mostara, Posušja, Tomislavgrada, Prozor-Rame i Jablanice. Zbog svojih povoljnih geomorfoloških osobina i prekrasnih krajobraza, a 30. april 1995. godine to je područje proglašeno parkom prirode. Područje Blidinja jedinstvena je prirodna pojava, koja sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta uz dosta izvora čiste, pitke vode. To područje je poznato kao i jedno od najbrojnijih staništa endemskog bora munike. Park prirode Blidinje je dobilo ime po Blidinjskom jezeru koje je smješteno u dnu Dugog polja na visini od 1184 m. Površina jezera je oko 6 km² uz relativno malu dubinu, dok voda u jezero dolazi prvenstveno s okolnih planina Vrana i Čvrsnice sa proljetnim otapanjem snijega.

Ljeti velik dio vode iz Blidinjskog jezera nestaje u ponorima, zbog čega znatno opadne razina jezera. Jezero se nalazi na područiju općina Posušje i Tomislavgrad, a u njemu se nalaze brojne porodice kljena, oštrulje, podbile i kalifornijske pastrmke. Uz jezero proteže se Dugo polje, koje danas služi za ispašu, a manjim dijelom za obrađivanje, premda je u prošlosti bilo obrnuto. Najpoznatije znamenitosti parka uz jezero su i bogata arheološka nalazišta, te nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u januaru 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Od kulturoloških mjesta vrijedan spomena je i franjevački samostan, koji je smješten u podnožju vrha Pločno 2228 m mjestu zvanom Masna Luka, a u istom je smještena i umjetnička galerija. Svakako treba spomenuti masive Čvrsnice i kao poseban geomorfološki rezervat Diva Grabovica u okviru prelijepe cjeline obuhvata i kanjon rijeke Grabovice. U parku se nalazi i poznato svetište na Kedžari poznato po grobu prelijepe Dive kći Luke Grabovca iz Rame. Naime ona je se neobično svidjela begu Kopčiću te ju je i zaprosio, a budući da na to nije pristala Diva bježi i skriva se u Polja kako bi sačuvala svoju čistoću. Međutim beg je uz pomoć uhode nalazi i ubija. Na mjesto gdje se nalazi Divin grob svake godine u mjesecu maju hodočasti mnoštvo ljudi, a osobito djevojaka.

U parku je smješten i moderan ski centar koji je zimi odredište mnogih posjetitelja prvenstveno iz Hercegovine i Dalmacije. U skijaškom centru je instalirana četverosjedna žičara kapaciteta 1942 osoba/h uz prosječan nagib staze od 29,08% kao i manja vučnica tzv. baby lift koja je pogodna za početnike i djecu.

Za prelijepe fotografije širom Bosne i Hercegovine posjetite facebook stranicu: Horion Bosna

Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0