FOTO: Dočekuje se mjesec ramazan FOTO: Dočekuje se mjesec ramazan
Ulice Sarajeva, građani, džamijski haremi, sarajevska narodna kuhinja, trgovine odišu jednom posebnom atmosferom koju u Bosnu i Hercegovinu donosi samo jedan dragi gost –... FOTO: Dočekuje se mjesec ramazan

Ulice Sarajeva, građani, džamijski haremi, sarajevska narodna kuhinja, trgovine odišu jednom posebnom atmosferom koju u Bosnu i Hercegovinu donosi samo jedan dragi gost – mjesec ramazan, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Muslimanski sveti mjesec je i ove godine u glavni grad Bosne i Hercegovine unio posebnu atmosferu u kojoj se afirmiraju samilost, saosjećanje, spremnost da se pomogne slabijima…

Gledajući sve te ljude kako šetaju najpoznatijom sarajevskom ulicom Ferhadijom, neki stranac bi pomislio da se ništa posebno ne dešava. Još jedan dan ili sedmica u nizu. No, iza gradskih kulisa, u kućama muslimanskih vjernika i avlijama, osjeća se posebna radost.

Isti ti građani su, po ko zna koji put, i ove godine pokazali bogatstvo ljudske duše.

Zbog toga je Narodna kuhinja “Stari Grad” u Sarajevu osjetila predramazansku atmosferu na puno ljepši način nego prethodnih godina.

Bh. građani u dijaspori, koji su u Sarajevo došli da provedu mjesec ramazan, građani ovoga grada koji svakodnevno pomažu najugroženijim sugrađanima, mladi… osigurali su obroke za 300 sarajevskih postača.

Upravnica Narodne kuhinje “Stari Grad” Zilha Šeto, poznatija kao Tetka Zilha kazala je za agenciju Anadolija da u protekli  20 godina nije zapamtila ovako nešto.

“Ovih dana smo osjetili bogatstvo ljudske duše, ljudi su osjetili potrebu da ova kuhinja odradi za njih posao, pogotovo za postače. Redovna kuhinja je osigurana, ona ima dosta toga i od države i od građana. Ali, samo su postači, kojih ove godine imamo 300, prepušteni građanima, onima koji znaju šta je sadaka, šta je zekat, šta su vitre. Ove godine smo imali mnogo više posjeta nego prethodnih godina”, pojasnila je ona.

Tetka Zilha ističe da se u BiH pored svih ružnih i teških priča, ipak, dešava nešto lijepo. Ramazan, dodaje, na jedan lijep način utiče na građane glavnog grada BiH.

“Građani su donosili namirnice, pečena jela, kurbane, kao i predramazanku halvu koja na jedan način daje posebni čar ovom blaženom mjesecu”, opisala je Tetka Zilha predramazansko raspoloženje u narodnoj kuhinji.

Da su djeca naše najveće blago, još jednom su pokazali i članovi plivačkog kluba “Stari Grad” koji su s kesama u rukama posjetili kuhinju i pokazali da i oni misle na najugroženije stanovnike Sarajeva.

Za mjesec ramazana se pripremaju i sarajevski ugostitelji.

Radnica u jednom od tih objekata koje turisti rado posjećuju pojasnila je da će postači i ove godine za iftare imati pravu bosansku sofru.

Bosanska sofra, kazala je, sastoji se od tope, čorbi, svih vrsta pita, piletine, teletine ispod sača, kompota, sutlije, hurmašica, kadajifa i pite od jabuka, i ove godine će na ponudi restorana u kojima se postači iftare.

Istovremeno, kako smo primijetili, džamije i haremi su očišćeni, Vjernici spremni za post, tako da grad sutra, blistav i čist, ponosno može dočekati ramazan.

Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara. To je mjesec posta, uzdržavanje od jela,  pića i drugih prohtjeva, ali i loših riječi… Posti se od zore pa sve do zalaska sunca.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, ovogodišnji ramazan ima 30 dana i završava u četvrtak, 8. augusta, kada nastupa Ramazanski bajram.

Postači u Sarajevu će prvi dan sehur završavati u 2:42 sata, a iftarit će u 20:36 sati.

Izvor: Anadolia

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0