Fasete: Šansa za savršene zube i zavodljiv osmeh Fasete: Šansa za savršene zube i zavodljiv osmeh
Fasete, ili drugi naziv viniri, mogu biti idelano rešenje u slučaju da imate neki od sledećih... Fasete: Šansa za savršene zube i zavodljiv osmeh

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4”]
[et_pb_text admin_label=”Text”]
Fasete, ili drugi naziv viniri, mogu biti idelano rešenje u slučaju da imate neki od sledećih estetskih problema:

  • sitne kratke zube ili zube nepravilnog oblika
  • ukoliko su vam zubi tamni ili žuti, a izbeljivanje zuba ne daje adekvatne ili bar dugotrajne rezultate
  • ukoliko vam je zub oštećen, polomljen
  • u slučaju da imate jedan zub koji je znatno manji ili čak u nepravilnom položaju u odnosu na ostale zube
  • ukoliko na zubu imate oštećenje nastalo od karijesa
  • kada je površina zuba nepravilna
  • kada je gleđ zuba oštećena
  • razmak između zuba

Fasete za zube su bele ljuspice koje se različitim metodama lepe na sam zub. Fasete se koriste kao rešavanje navedenih problema, ali isključivo na prednjim zubima, zato što ostali zubi trpe veća opterećenja prilikom hranjenja, koje fasete ne mogu da izdrže.

 

Vrste faseta

U zavisnosti od materijala od koga se fasete izrađuju, delimo ih na keramičke i kompozitne.

Kompozitne fasete su gotove u jednom danu. Prilikom njihove ugradnje neophodno je minimalno brušenje zuba, a sam kompozit se lepi sloj po sloj na zub. U ustima pacijenta se poliraju, podešava se oblik, veličina, određuje boja.

Traju do 5 godina, a najveća mana je što vremenom tamne.

Keramičke fasete, pored bezmetalnih krunica, predstavljaju najlepši oblik restauracije zuba. U odnosu na kompozitne fasete, kod keramičkih je neophodno brusiti zube u većem obimu. Takođe i sam proces izrade je duži (10ak dana). Keramičke fasete se razlikuju od kompozitnih i po proceduri za ugradnju. Keramičke fasete se prilepljuju za zub u jednom komadu.

Keramičke fasete traju do 10 godina. Boja se lako uklapa uz boju prirodnih zuba, otpornija je na promene i ima lepše prelamanje svetlosti u odnosu na kompozitne fasete.

Pored ovih postoje i no-prep viniri, a to su fasete koje ne zahtevaju nikakvo brušenje zuba. Potpuno je bezbolna i maksimalno prijatna metoda, prilikom koje svoje zube možete dovesti do savršenstva. Holivud smajl je često proizvod ove metode rekonstrukcije osmeha, jer sitne nedostatke sanira i obezbeđuje besprekoran osmeh.

Procedura ugradnje vinira

Procedura ugradnje zavisi od vrste vinira. Neophodno je da posetite stomatologa najmanje dva puta. Ono što je važno jeste da procedura ugradnje nije bolna. Kod ugradnje keramičkih faseta obim brušenja zuba je nešto veći u odnosu na ostale, te je neprijatnost prisutnija.

Ukoliko još niste odlučili koja od ovih faseta je pravi izbor za vas, najbolje bi bilo da se konsultujete sa nekim od najboljih estetskih stomatologa kako biste doneli pravu odluku. On će uzet u obzir prirodu vaših zuba kao i problematične oblasti koje faseta treba prikriti i u skladu sa tim dati vam najbolju preporuku.

Raspitajte se koji estetski stomatolog daje besplatne konsultacije gde možete dobiti informacije iz prve ruke o ceni, načinu plaćanja, o samoj proceduri i neophodnom broju dolazaka.

Cena ugradnje faseta 

Cene stomatoloških usluga zavise od države u kojoj živite, zato je sve veći broj dolazaka stranih državljana u našu zemlju radi dobijanja kvalitetne stomatološke usluge po dosta nižim cenama.

Takođe, u našoj državi je slučaj i da cene variraraju od grada do grada. U Beogradu, u većini stomatoloških ordinacija, za ugradnju kompozitnih faseta neophodno je odvojiti od 50 do 70 eura, dok je za keramičke fasete zbog tehnologije izrade, kvalitetnijih materijala, svoje izdržljivosti i estetike neophodno izdvojiti okvirno 200 eura.

Kada uzmemo u obzir da je lasersko beljenje zuba 150 eura, možemo zaključiti da fasete koje mogu dosta više da doprinesu estetskom izgledu vaših zuba, i nisu toliko skupe.

 

Održavanje vinira

Kako bi vaši zubi bili lepi i privlačni što duži vremenski period nakon ugradnje, neophodno je da se posvetite njihovom održavanju. Svakodnevno održavanje oralne higijene je glavni preduslov za dobro zdravlje i izgled vaših zuba.

Takođe, treba izbegavati namirnice koje farbaju zube, a to su: kafa, crni caj, negazirani ili gazirani fabrički sokovi, crno vino. Ukoliko ste fan nekog od navedenih napitaka, možete ih konzumirati a da ipak ne potamnite svoje zube. Korišćenjem slamčice, tečnost ulazi u usta bez prevelikog dodira sa prednjim zubima, te su vaši zubi pošteđeni. Tvrdo koštunjavo voće kao što je lešnik, orah i ostali tvrdi proizvodi mogu biti na vašoj trpezi, ali samo u mlevenom obliku. Treba voditi računa o fasetama kako bi što duže mogle da ulepšavaju vaše zube.
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0