Faruk Šehić osvojio nagradu za književnost Europske unije Faruk Šehić osvojio nagradu za književnost Europske unije
Nagrada za književnost Europske unije (2013 European Union Prize for Literature), kojom se odaje priznanje najboljim novim autorima u Europi večeras će na svečanoj... Faruk Šehić osvojio nagradu za književnost Europske unije

Nagrada za književnost Europske unije (2013 European Union Prize for Literature), kojom se odaje priznanje najboljim novim autorima u Europi večeras će na svečanoj ceremoniji u Brusselsu biti dodijeljena bh. piscu Faruku Šehiću za roman “Knjiga o Uni”.

Ovom se nagradom izdavači motiviraju da prijavljivanjem za korištenje sredstvima EU, knjige koje su dobile nagradu prevedu na druge europske jezike. Osim toga, svaki laureat dobiva 5.000 eura.

Šehić je za “Knjigu o Uni”dobio i nagradu “Meša Selimović” na susretima Cum grano salis u Tuzli 2012.

Književna kritika ga smatra jednim od najdarovitijih mlađih pisaca na području bivše Jugoslavije, a njegove knjige Hit depo (poezija), Pod pritiskom (kratke priče) i Transsarajevo (poezija) uživaju kultni status kod čitalačke publike, i objavljivane su u više tiraža.

Član je Društva pisaca BiH i P.E.N. Centra u BiH. Radi kao novinar i kolumnist u Sarajevu.

Ceremoniji će nazočiti visoka povjerenica za kulturu i obrazovanje Androulle Vassiliou i istaknuti predstavnici iz svijeta književnosti, kulture i politike.

Nagrada Europske unije za književnost (EUPL) otvorena je natjecateljima iz 37 zemalja koje sudjeluju u aktualnom programu za kulturu (28 država članica EU te Albanija, Makedonija, BiH, Crna Gora, Island, Lithenštajn, Norveška, Srbija, Turska).

Pored Šahića, ovogodišnji dobitnici nagrade su: Isabelle Wéry (Belgija), Emilios Solomou (Kipar), Kristian Bang Foss (Danska), Meelis Friedenthal (Estonija), Lidija Dimkovska (Republika Makedonija), Katri Lipson (Finska), Marica Bodrožić (Njemačka), Tullio Forgiarini (Luksemburg), Ioana Pârvulescu (Rumunija), Gabriela Babnik (Slovenija) i Cristian Crusat (Španjolska).

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0