EU Osigurala 20 Miliona Eura Za Srednja I Mala Poduzetništva U BiH EU Osigurala 20 Miliona Eura Za Srednja I Mala Poduzetništva U BiH
“BiH ima velike mogućnosti privlačenja novca iz EU za razvoj srednjeg i malog poduzetništva kao i jačanje prekogranične i transnacionalne suradnje, a poželjno je... EU Osigurala 20 Miliona Eura Za Srednja I Mala Poduzetništva U BiH

“BiH ima velike mogućnosti privlačenja novca iz EU za razvoj srednjeg i malog poduzetništva kao i jačanje prekogranične i transnacionalne suradnje, a poželjno je da što skorije uđe u EU”, kazao je Martin Schieder

Martin Schieder, šef Operativnog odjela za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Izaslanstvu EU-a i EUSR-a, istaknuo je kako je pred Bosnom i Hercegovinom velik posao jer se prema zadnjim istraživanjima Svjetske banke o zemljama u kojima je najbolje poslovati BiH nalazi tek na 125. mjestu.

“BiH ima velike mogućnosti privlačenja novca iz EU za razvoj srednjeg i malog poduzetništva kao i jačanje prekogranične i transnacionalne suradnje, a poželjno je da što skorije uđe u EU zbog iskorištavanja što većeg financijskog ‘kolača’ iz fondova koji je daleko veći od onog iz fondova za prekograničnu suradnju”, kazao je Schieder tijekom radionice o IPA-1 i IPA-2 komponentama na Međunarodnom gospodarskom sajmu Mostar. Govornici su istaknuli kako se neke bitne stvari moraju što hitnije uraditi, između ostalog i strategija razvoja za mala i srednja poduzeća.

“EU je osigurao 20 milijuna eura sredstava u smislu potpore lokalnim gospodarstvenicima u BiH. Usredotočili smo se na mala i srednja poduzeća”, kazao je  Schieder. Direktorica Direkcije za europske integracije BiH Nevenka Savić je istaknula kako se završio ciklus programiranja u razdoblju od 2007. do 2013., te da se sad priča o novom proračunu koji će se odnositi na razdoblje od 2014. do 2020.

“Važno je pozicionirati ovaj sektor na vrijeme kako bi se u sljedećem proračunskom razdoblju moglo računati na dodjeljivanje i financijsku potporu za sektor MSP-a, a sve u suradnji svih nadležnih institucija”, dodala je Savić.

Vesna Grković, programska menadžerica za MSP i lokalni ekonomski razvoj pri Izaslanstvu EU-a, rekla je da se može reći kako je u prošlosti oko 25 milijuna eura utrošeno u BiH kroz razne programe u oblasti regionalnog razvoja u smislu potpore MSP-u kroz pružanje konzultantskih obuka i drugih oblika pomoći.

“Kroz IPA fondove imamo nekoliko većih programa tehničke pomoći, jer je sedam milijuna eura u ovoj oblasti u cirkulaciji. Projekti koje provodimo vezani su uz potporu BiH za uspostavu standarda kvaliteta, prije svega ISO standarda, potom ostalih koji će pomoći gospodarstvenicima da budu konkurentni, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu”, kazala je Grković.

Uskoro planiraju objaviti natječaj u smislu potpore lokalnom ekonomskom razvoju kroz lokalna partnerstva u koje misle uložiti oko tri milijuna eura…

PS

anes.h

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0