Energija Zemlje: Osjećaj sigurnosti i samopouzdanja Energija Zemlje: Osjećaj sigurnosti i samopouzdanja
Temelj čovjekove egzistencije predstavlja energija Zemlje: to je ona energija koja daje osjećaj sigurnosti, mirovanja, podržanosti te utječe na sposobnost primanja. Odražava rad želuca,... Energija Zemlje: Osjećaj sigurnosti i samopouzdanja

Temelj čovjekove egzistencije predstavlja energija Zemlje: to je ona energija koja daje osjećaj sigurnosti, mirovanja, podržanosti te utječe na sposobnost primanja. Odražava rad želuca, slezene i gušterače te ženskog reproduktivnog sustava.

Kada je energija zemlje u ravnoteži, to se očituje kroz stabilan i povjerljiv um pun empatije i podržavanja te praktičan i siguran razum. Kada je, pak, ta energija prejaka, odražava se kroz preveliko razmišljanje, sklonost kritici, fizičku nepokretnost te povlačenje u sebe. A kada je preslaba, vidi se kroz prevelika briga, stalnu zabrinutost, stav žrtve “sve moram sam/a”, nepovjerljivost, sumnjičavost i skepsu te neprestanu čežnju i potrebu za pažnjom. Dobra energija zemlje u čovjeku prepoznaje se po njegovom stavu stabilnosti i samouvjerenosti. Otkriva je zračeća unutarnja ljepota, uravnoteženost, prilagodljivost, snalažljivost te ravnoteža davanja i primanja. Ako je energija zemlje poremećena, to se vidi kroz smetnje probave i hranjenja, probleme laktacije i sa spolnim organima te kroz pomalo zavijajući način govora.
Doba dana kada je najjača je poslijepodne, a vrijeme godine kada je Zemlja najdominantiji element je kasno, bablje ljeto. U životu čovjeka, ona predstavlja fazu sazrijevanja, i okupljanja plodova njegova rada.
Organi kojima vlada element Zemlje u tijelu su želudac i slezena, koja u tradicionalnoj kineskoj meidini predstavlja (energetski) funkcije gušterače. Ti organi su povezani s funkcijom primanja i probavljanja energije i informacija iz okoliša.

Želudac je, tako, odgovoran za uzimanje hrane i njezino provođenje kroz probavni sustav. Najaktivniji je u vremenu od 7 do 9 ujutro, a meridijan (energetski kanal kroz kojeg teče energija što podržava želudac) obuhvaća svojim utjecajem želudac, jednjak te prvi dio tankog crijeva: jejunum. Tjelesna funkcija organa je primanje hrane na svakoj (i energetskoj) osnovi te proba (razlaže je na jednostavnije sastojke, kako bi ih slezena dalje mogla prerađivati u Ki hrane kojim hrani druge organe. Osim toga, stvara tjelesnu toplinu, regulira apetit i jedenje te ženski hormonalni sustav.

Umna funkcija energije želuca očituje se kroz sposobnost primanja te umijeće probavljanja informacija i njihova integracija, a kad je stabilna daje stav “Tu sam, takav kakav jesam. Mogu odlučiti da nešto želim promijeniti na sebi ili oko sebe“ te omogućava bistro, jasno, praktično razmišljanje bez puno filozofiranja.
Ukoliko je zemljana energija želuca u neravnoteži, to se fizički očituje kroz probavne probleme, krvarenje desni, loš zadah, prejaki apetit, podrigivanje, mučninu, štucanje, povraćanje, kiselinu u želucu, nesanicu te neredovite menstruacije. Psihički, odražava se kroz nejasan um, opsesivne neuroze, opsjednutost, željom za znanjem i intelektualnim dobrima („hrčak“ sindrom: opsesivno skupljanje svega “da se nađe”) te željom za vezama, pretjeranost, sklonost pretjeranoj pažnji, kritici i cinizmu te brizi o nevažnim detaljima i stalno nezadovoljstvo i frustraciju zbog osjećaja da “nisam dovoljno dobar(a)”

Slezena je, pak, odgovorna za transformaciju i transport energije iz hrane te zadužena za stvaranje postnatalnog Ki-a (energije). Njezina energija drži organe na svojim mjestima, daje tonus mišićima te hrani mišiće i organe
Njezina tjelesna funkcija, u tradicionalnoj kineskoj medicini, odgovara funkciji gušterače, a najaktivnija je od 9 do 11 ujutro. Slezena, kao glavni organ koji luči probavne sokove, probavlja hranu i iz nje apsorbira bitne tvari tj. hranjive tekućine, transformirajući hrane u energiju (Ki) koju tijelo može koristiti. Odgovorna je i za transport te energije, korz slanje hranjivih tvari iz hrane energije hrane u organe i mišiće, kao i za imunološki sustav. Osim toga, ona „drži“ krv (zaustavlja iskrvarenja, sprečavajući da krv ode iz organa i žila) te organe, kao i tonus mišića kojima omogućava da prime odgovarajuću hranu. Njezina umna funkcija je pružanje osjećaja stabilnosti, lakoće, sigurnosti, samopouzdanja te umijeća razlučivanja.

Kada je uneravnotežena, to se fizički vidi kroz slabe mišiće, atrofiju, hladne udove, umor, tromost, potrebu za drijemanjem, suhu koža, ljepljiv osjećaj u ustima te bolove u donjim leđima, koljenima i venama (proširene). Psihički, zemljana slabost slezene očituje se kroz pretjeranosti – u brizi za druge, razmišljanju te stalnoj želji za slatkim. Očituje se i kroz nemir, zbunjenost, nesigurnost.

Ovu energiju moguće je potaknuti izvana ili iznutra. Izvana, podržat će je svaki predmet žute, narančaste, smeđe, oker ili zlatne boje u centru životnog prostora će podržati tu energiju.  A, iznutra, hrana – među žitaricama, proso podiže energiju zemlje, te slanutak među mahunarkama: od povrća, ovom elementu pripada svo okruglasto, koje raste iznad zemljine površine kao što je bundeva, luk i kupus.

Izvor:elementi.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0