Energična šetnja povećava hipokampus: utiče na pamćenje Energična šetnja povećava hipokampus: utiče na pamćenje
Američki istraživaci su otkrili da energična šetnja tri puta sedmično povećava hipokampus, važan dio mozga koji utiče na pamćenje i kratkotrajno i dugotrajno, i... Energična šetnja povećava hipokampus: utiče na pamćenje

Američki istraživaci su otkrili da energična šetnja tri puta sedmično povećava hipokampus, važan dio mozga koji utiče na pamćenje i kratkotrajno i dugotrajno, i sortira primljene informacije.

 

Istraživači su do ovih zaključaka došli poslije eksperimenta sa 120 muškaraca i žena starih od 55 do 80 godina, od kojih su tražili da idu u šetnju bržim hodom 40 minuta tri puta sedmično.

 

Naravno, promjene nisu uočljive odmah, već se dešavaju kroz nekoliko godina. Međutim, skeniranje mozga kod onih koji su učestvovali u istraživanju za godinu dana je pokazalo da ipak ima promjena – kod njih je hipokampus porastao za dva posto.

 

Takođe je postojala i druga grupa ljudi koji su bili zamoljeni da tokom tih godinu dana rade određene vježbe istezanja i slično, ali se pokazalo da se kod njih isto područje mozga smanjilo za 1,5 posto.

 

Izvor: novosti.rs

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *