Ekspedicija iz Sarajeva večeras kreće na Tibet Ekspedicija iz Sarajeva večeras kreće na Tibet
Članovi bosanskohercegovačke ekspedicije Explorer večeras će iz Sarajeva krenuti u nove istraživačke pohode Tibet 2013. tokom kojih će posjetiti Lasu na Tibetu, New Delhi... Ekspedicija iz Sarajeva večeras kreće na Tibet

Članovi bosanskohercegovačke ekspedicije Explorer večeras će iz Sarajeva krenuti u nove istraživačke pohode Tibet 2013. tokom kojih će posjetiti Lasu na Tibetu, New Delhi u Indiji, Peking u Kini, a potom će se preko Istanbula vratiti u Sarajevo.

Na putu će provesti mjesec dana. Prema riječima profesora emeritusa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, poznatog bh. historičara i arheologa, prof. dr. Envera Imamovića, koji je član ekspedicije, u proteklih 20-tak godina ovi istraživači su doslovno obišli čitav svijet.

“Kako ekspedicija ima istraživački karakter, njeni članovi su boravili u najzabitijim dijelovima svijeta, po džunglama, pustinjama i visovima. Na ovom putovanju cilj ekspedicije je Tibet, Nepal i Indija, dijelovi svijeta u koje istraživači uvijek rado odlaze”, rekao je Imamović.

Članovi ekspedicije su Ahmed Bosnić (publicista i vođa ekspedicije), Enver Imamović (arheolog, proučava kulture zaostalih zajednica), Eldin Karajković (liječnik, proučava tradicionalnu medicinu zaostalih zajednica), Josip Svoboda (filolog, proučava jezike zaostalih zajednica), Boris Kovačević (alpinista, tehnička organizacija), Mirza Pepić (snimatelj), te Adi Krdžalić (pravnik, proučava običajno pravo zaostalih zajednica).

Članovi ekspedicije u prvu avanturu su se otisnuli davne 1988. godine. Tada su preko Amsterdama  posjetili New Delhi, Srinagar (Kašmir), Lasu (na Tibetu), pa preko Himalaja stigli u Katmadu (Nepalu), pa Bankok i Singapur.

Godinu kasnije boravili su u Damasku (Sirija), Amanu (Jordan) i Sani (Jemen).

Na putavanju 1990. godine preko Kopenhagena su stigli na Trinidad (ispred Caracasa u Venecueli), te posjetili Quito (Ekvador), Galapagos, Gvajakil (Ekvador), Peru (svom dužinom), Cusco i Machu Picchu (na Andama), La Paz (u Boliviji), a potom niz rijeku Madre de Dios (u Amazoniji), Manaos (Amazoniju), te uz rijeku Rio Branco (prema Venecueli-Boa Vista), stigli do Caracasa.

Zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu ekspedicija je tek 2000. godine išla na novo putovanje. Kretali su se rutom: Sarajevo-Cirih-Los Agelos-Mexico Ciudad-Acapulco-Cancun (na Jukatanu)-New York.

Dvije godine kasnije, ponovo su bili u Južnoj Americi. Kretali su se pravcem Sarajevo-Kopenhagen- Lima-Peru-Machu Picchu (Ande)-La Paz (Bolivija)-jezero Titicaca-Santiago de Chile (Chile)-Uskršnji otoci (na Pacifiku)-Tahiti-Sidney (Australija)-Aucland (Novi Zeland)-Hong Kong-Kopenhagen-Sarajevo.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0