Efendija Šljivo: Dajemo alternativu “Bajramskom” opijanju, nemoralu i nasilju Efendija Šljivo: Dajemo alternativu “Bajramskom” opijanju, nemoralu i nasilju
Ramazanom se uvijek brinulo o drugome, o svojoj porodici i prijateljima, preispitivalo se sebe – kazao je mr. Ferid Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske... Efendija Šljivo: Dajemo alternativu “Bajramskom” opijanju, nemoralu i nasilju

Ramazanom se uvijek brinulo o drugome, o svojoj porodici i prijateljima, preispitivalo se sebe – kazao je mr. Ferid Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo na posljednjim “Ramazanskim večerima s hafizom Bugarijem” .

Medžlis IZ-a Sarajevo je organizirao niz programa u toku  ramazana, a cilj je bio afirmirati vjersku kulturu, da se podstaknu drugi na njeno očuvanje, da se čini dobro i da podstiče da se dobro čini.

– Poseban akcenat ovim projektom stavljen je na posebne kategorije društva, a sve radi njihog uključivanja u društvo i pomaganju u potpunu socijalizaciju – kazao je u izjavi za Fenu Malik. ef. Šljivo, zamjenik glavnog imama Medžlisa IZ-a Sarajevo.

Posebno se u okviru ramazanskih programa  izdvajaju “Ramazanske večeri s hafizom Bugarijem” koje su održavane u “Kolobara hanu”, a zbog velikog interesovanja održavana su i van gradske zone.

Tako su mještani Hadžića imali priliku uživati u predavanju hafiza Bugarija koje je održano na platou džamije u Hadžićima, također je predavanje održano i u Sokolović-Koloniji, Vogošći, Ilijašu i za općinu Novi Grad u Istiklal džamiji.

– Posjete su bile jako dobre što je pokazatelj da smo s pravom nekoliko večeri ovoga lijepoga druženja naše omladine izmjestili i van samog “Kolobara hana”- rekao je ef. Šljivo ne krijući zadovoljstvo.

Kazao je da će i naredne godine, ako Bog da, nastaviti  ovu tradiciju i još neke lokacije upotpuniti ukoliko bude prijedloga imama u mjesnim džamijama.

Ljetna škola Kur'ana se u toku ovog mubarek mjeseca održavala u 14 mekteba, a aktivnosti su dopunjene i na humanitarnom planu.

– Dobili smo određeni broj paketa od humanitarnih organizacija koji  će biti dati najugroženijim porodicama, a uglavnom se radi o povratnicima, kao što je naselje Bogovići, to su rubni dijelovi Sarajeva a džemati pripadaju Medžlisu IZ-a Sarajevo, a koje treba pomoći makar u toku ovoga mubarek mjeseca – kaže ef. Šljivo.

Također je podijeljeno i 3.000 paketa za 799-oro djece – polaznika mektepske nastave.

– Naši koordinatori su na terenu sa svim imamima uspjeli napraviti spisak djece, brojeva odjeće i obuće – kazao je u razgovoru za Fenu Malik ef. Šljivo, zamjenik glavnog imama Medžlisa IZ-a Sarajevo.

Naglasio je da je zadovoljan organizacijom podjele paketa, jer treba nagraditi djecu koja pohađaju mektepsku nastavu i koja uče Kur'an.

– Zadovoljni smo realizacijom ramazanskih aktivnosti, pogotovu radu s omladinom, omladinskim iftarima, i kako su turski predstavnici ovdje u Sarajevu primijetili, većina omladine je bila u džamijama i to je jedan od razloga što se kroz ove aktivnosti gdje smo u radu s omladinom privukli tu našu omladinu u džamije – istakao je ef. Šljivo.

Ostale aktivnosti su išle svojim tokom, a to su predavanja po džematima, za žene, priprema posebnih programa za mubarek noći, a 27. noć, Lejletu'l-kadr, centralna svečanost će biti u Istiklal džamiji, gdje će biti organizirano učenje Kur'ana, kaderske dove, prigodna predavanja.

Također, Medžlis IZ-a Sarajevo već šestu godinu organizira bajramski koncert, pod nazivom “Bajram dođe, mirišu avlije” u povodu obilježavanja ovog velikog islamskog blagdana.

– Projekat ima za cilj istaknuti vrijednosti ovog velikog dana za muslimane, kao dana ljubavi, rodbinske bliskosti, poštivanja starijih i nadasve dana opće solidarnosti i ljubavi među ljudima. S obzirom na sve lošiju praksu mladih da se u ovim mubarek danima odaju alkoholu, drogama, nemoralu i nasilju, osjećamo potrebu, ali i obavezu da im ovim projektom damo alternativu – naglašava ef.Šljivo.

Koncert je humanitarnog karaktera jer se želi, također, ovim i sličnim projektima, pomagati školovanje najugroženijih.

Koncert će biti održan u KSC-u Skenderija, dvorana “Mirza Delibašić”, 8. augusta u 20.30 sati, a učestvuju najeminentniji izvođači duhovne muzike i sevdalinke.

Medijski pokrovitelji koncerta su Federalna novinska agencija (FENA), Oslobođenje, Radio Bir i BHT koja će koncert emitirati drugoga dana Bajrama.

Efendija Šljivo je razočaran što je izostala podrška državnih institucija, što ih, kako kaže, ponekad obeshrabri, a svi potvrđuju da je projekt dobar i pozitivan.

Pozvao je sugrađane i one van Sarajeva da dođu na koncert jer je pripremljen dobar , a izvođači su emintetni umjetnici koji pjevaju sevdalinke, Hanka Paldum, Eldin Huseinbegović, Armin Muzaferija, bend Armina Hodžića, potom “Mektepski bulbuli”, horovi “Gazije” iz Bužima, hafizi Burhan Šaban i Aziz Alili, te sopranistica Lejla Jusić, kao i nezaobilazni maestro Emir Nuhanović. Na predstojećem bajramskom koncertu narator je Mustafa Širbić.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0