Dvadesetogodišnji rudar ERMIN KADRIĆ ne bi mijenjao hljeb od “Sedam kora” Dvadesetogodišnji rudar ERMIN KADRIĆ ne bi mijenjao hljeb od “Sedam kora”
Dvadesetogodišnji Ermin Kadrić iz Vratnice kod Visokog, jedan je od najmlađih rudara u Rudniku mrkog uglja u Brezi, kaže da nijedan posao nije težak samo... Dvadesetogodišnji rudar ERMIN KADRIĆ ne bi mijenjao hljeb od “Sedam kora”
Dvadesetogodišnji Ermin Kadrić iz Vratnice kod Visokog, jedan je od najmlađih rudara u Rudniku mrkog uglja u Brezi, kaže da nijedan posao nije težak samo ga savjesno i odgovorno treba obavljati, a u razgovoru za Agenciju Fena priča o silasku u jamu od 300 metara, početnim strahovima i problemima s kojim se svakodnevno susreće.Razgovarao: Hazim Aljović

Kadrić se poslije srednje škole odlučio za ”hljeb od sedam kora”, bez obzira na tragediju koja je zadesila njegovu porodicu 1968. godine kad je u rudniku smrtno stradao njegov dedo Sulejman. Nastavio je porodičnu tradiciju koju je preuzeo u novembru prošle godine od svog oca, koji je također u rudniku kao rudar radio 39 godina, a onda je lopatu zamijenio drugim poslom pri rudniku zbog teških povreda na radu.

Više od 300 metara dubine u oknu ”Kamenice” poslije gotovo godinu dana Kadriću ne predstavlja nikakav strah ili problem. Kaže da je u početku imao strah i pri samom silasku u jamu, od trake, gumenog transportera koji rudare spušta u utrobu zemlje nešto duže od 20 minuta.

Sada, kroz šalu navodi, jedini problem predstavljaju miševi koji ”kradu” hranu, a koji imaju veliku ulogu u jami jer se uznemire i “signaliziraju” kada osjete bilo koju vrstu opasnosti, bilo da se radi o kratkom podrhtavanju ili povećanju metana i ugljene prašine.

Kadrić je svjestan da radi najteži posao na svijetu, da je on ‘teška industrija i fundament’, ali u situaciji kada je 553.036 osoba u BiH nezaposleno kaže da je zadovoljan svojim poslom i da se toliko navikao da ga, gotovo, ne bi ni mijenjao.

Za godinu dana nije imao iskustva s povredama u utrobi zemlje, mada, kaže bilo je prilika koje lede krv u žilama.

 Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0