Dunja – blagotvorno voće Dunja – blagotvorno voće
Vrijeme jeseni, znači i vrijeme ukusnih dunja. Pravo je vrijeme da uživate u kuhanoj ili pečenoj dunji. Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin... Dunja – blagotvorno voće

Vrijeme jeseni, znači i vrijeme ukusnih dunja. Pravo je vrijeme da uživate u kuhanoj ili pečenoj dunji. Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Takođe, sadrži proteine, dijetalna vlakna, ugljene hidrate i malo masti.

 

Listovi i sjemenke dunje – ublažavaju upalne procese ždrijela, tonzila i dišnih puteva.

Sjemenke dunje – sadrže masti, tanin, pektin, šećer, jabučnu kiselinu, amigdalin, emulzin i protid. Sjemenke se mogu staviti u vodu dok ne puste sluz koja zbog velikog sadržaja pektina i tanina djeluje kao antiseptik, te je odlična kod liječenja upalnih procesa, opeklina, otvorenih rana i upale očiju.

Svježi plod dunje – bogat je željezom, a sadrži i kalij, kalcij, magnezij, natrij, sumpor, hlor i bakar, karoten (provitamin A), vitamine B1 i B2, vitamin C i niacin. Uz to, bogat je vlaknima i pektinom, pa je tako idealno voće za sve koji žele izgubiti na tjelesnoj težini. Dunjin plod pomaže kod probavnih smetnji i u regulaciji holesterola zbog pektina koji snižava  “loši” LDL holesterol, a povisuje  “dobri” HDL holesterol. Zbog visokog udjela kalija može biti koristan u regulaciji hipertenzije (povišenoga krvnog tlaka).

Pečena i kuhana dunja – sok i pulpa tako pripremljene dunje su odličan antiemetik (sredstvo protiv povraćanja) jer djeluju blagotvorno na probavni sustav i smanjuju upalne procese.

Dunja se danas rijetko koristi u svakodnevnoj prehrani, što je zaista šteta s obzirom na dugačak popis ljekovitih i za organizam blagotvornih svojstava ovog mirisnog i ukusnog ploda.

Dunja u kozmetici – Kozmetički proizvodi za njegu kože na bazi dunje izuzetno su djelotvorni s obzirom na vrijedan sastav ovog ploda. Dragocjen dunjin vosak na koži stvara zaštitni film, pri čemu ne ometa prirodno disanje kože, a ekstrakt dunjina sjemena osigurava osvježavajuću vlagu. Djelovanje je učinkovitije ako kozmetički proizvod ne sadrži sintetske sastojke, jer u tom slučaju prirodna ljekovitost dunje može doći do potpuna izražaja.

Dunja liječi anemiju

Najvažniji sastojak ovog ljekovitog voća je vitamin C, koji ima ključnu ulogu za fizičko i mentalno zdravlje. Vitamin C je snažan antioksidans i ne dopušta nezasićenim mastima da stvore slobodne radikale. Dunja sadrži dosta pektina, koji povoljno djeluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja. U 100 g dunje ima 57 kcal.

Ovo blagotvorno voće poboljšava varenje, liječi anemiju i koristi se kao dodatak kozmetičkim preparatima. Kuhani plod dunje koristi se protiv upale želudačne i crijevne sluzokože. Dunja se upotrebljava i za liječenje sluzokože ždrijela, krajnika, disajnih puteva, kao i za ublažavanje dijareje. Smatra se da reguliše obilne menstruacije. Dunju je dobro jesti na prazan stomak.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0