Drežnica kod Mostara: Čekaju da poteče crno zlato Drežnica kod Mostara: Čekaju da poteče crno zlato
Stručnjaci američke kompanije „Amoco“, koja je više godina obavljala naftna istraživanja u BiH, godinu dana prije početka agresije na BiH otkrili su da Hercegovina... Drežnica kod Mostara: Čekaju da poteče crno zlato

Stručnjaci američke kompanije „Amoco“, koja je više godina obavljala naftna istraživanja u BiH, godinu dana prije početka agresije na BiH otkrili su da Hercegovina leži na ogromnim naftnim poljima kapaciteta nekoliko stotina miliona tona. Jedno od dva najveća nalazišta crnog zlata u BiH, potvrdili su tada, smješteno je sjeverno od Mostara, na području Drežnice, koja navodno leži na najmanje 500 miliona tona nafte!

Pedeset džipova

No, došao je rat i prekinuo njihova istraživanja, čija je završna studija pohranjena u „Energoinvestu“. U posljednje vrijeme priča o Drežnici kao bh. Kuvajtu se aktuelizirala, i to nakon što su pokrenuti pregovori o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte jednoj od najvećih svjetskih naftnih kompanija, „Shellu“. U Drežnici, koju je naša ekipa jučer posjetila, misle da će, kada poteče, crno zlato donijeti prosperitet ovom području.

cucurovic pokazuje kamen koji mirise na naftu 2

Mještanin Ismet Ćućurović, pokazujući nam Zagreblje, na području Drežnice, mjesto ispod kojeg navodno leži 500 miliona tona nafte, otkriva nam da su u potrazi za njom, od rata naovamo, „stranci“ dolazili nekoliko puta. Također, prije petnaestak dana, dodaje on, bili su neki Italijani, s pedeset džipova, koji su tražili crno zlato.

Bušili su na više lokacija, i to na 12 kilometara od mosta za Drežnicu. Uzorke su stavili u vreće te odnijeli, vjerovatno radi ispitivanja. Nisu htjeli pričati ni sa kim od mještana, kazuje nam Ćućurović, koji je i prije rata bio sa „strancima“ koji su tražili naftu.

– Vidio sam tada da su nosili agregate tamo u potok u brdu, gdje je to glavno žarište. Tamo su štemali i našli kamenje kojem nisi mogao prići koliko se osjetilo na naftu – priča nam Ćućurović dok u ruci drži kamen koji miriše na crno zlato.

Benzinska pumpa

Ćućurović, koji planira otvoriti benzinsku pumpu u Drežnici, s obzirom na to da im je najbliža u Bijelom Polju kod Mostara, smatra da bi, u slučaju da se nafta počne eksploatirati, ovo mjesto doživjelo preporod, a najmanje 500 ljudi, dodaje, sigurno bi dobilo posao. Isto misli i njegova komšinica Mirsada Bečić. I ona je čula za istraživanja u Drežnici.

– Dao Bog pa da nafta poteče i da sve krene naprijed, da se ljudi zaposle. U suštini, ovdje živjeti i nije loše, ali mislim da bi nam crno zlato popravilo život. Nije bitno ni da ta nafta bude u Drežinici, nego bilo gdje u BiH. Samo neka nam krene nabolje – dodala je Bečić.

Mrlja na površini

Mještani Drežnice ispričali su nam da su ljetos dolazili neki eksperti koji su, navodno, u jednom potoku u brdu pronašli čak i naftnu mrlju na površini. Nikome to nisu potvrdili niti otkrili tu lokaciju, tako da Drežnjaci još ne znaju gdje je tačno pronađena ta mrlja.

Izvor teksta i fotogrrafija: Avaz.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0