Dr. Oz: Cimet dodajte svemu što pijete i jedete, salo će se samo topiti Dr. Oz: Cimet dodajte svemu što pijete i jedete, salo će se samo topiti
Enzim bromelain iz ananasa pospješuje probavu, a hormona stresa razgrađuje mišiće i stvara plodno tlo za pohranjivanje masnoća na trbuhu, objašnjava dr. Oz Od... Dr. Oz: Cimet dodajte svemu što pijete i jedete, salo će se samo topiti

Enzim bromelain iz ananasa pospješuje probavu, a hormona stresa razgrađuje mišiće i stvara plodno tlo za pohranjivanje masnoća na trbuhu, objašnjava dr. Oz

Od svih masnih naslaga one na trbuhu su najtvrdoglavije, a s godinama, i unatoč zdravoj prehrani i istom intenzitetu aktivnosti, postaju sve tvrdokornije, piše 24sata.

Tome pogoduju povišene razine kortizola, hormona stresa koji razgrađuje mišiće i stvara plodno tlo za pohranjivanje masnoća na trbuhu koje su mnogo više od estetskog problema jer usporavaju metabolizam te povećavaju rizik od bolesti srca i nekih vrsta raka.

– Krivac broj jedan zbog kojega je bitku protiv masnoća nataloženih na trbuhu vrlo teško dobiti su hormoni. S menopauzom se naime, smanjuje razina estrogena; a to utječe na pohranjivanje masnoće, zbog čega su žene i sklonije stvaranju, po zdravlje opasnog, visceralnog masnog tkiva koje oblaže organe te je povezano s dijabetesom tipa 2 i bolestima srca – kaže dr. Mehmet Oz.

Novo istraživanje je pokazalo da masnoće na trbuhu smanjuju i mineralnu gustoću kostiju te povećavaju rizik od gubitka koštane mase, govori slavni liječnik. Hormonska neravnoteža tijekom menopauze nerijetko uzrokuje i stalan osjećaj gladi.

Poremećaji spavanja, uobičajeni u perimenopauzi i menopauzi, povezani su sa smanjenjem razine leptina, hormona koji suzbija apetit te s povećanjem razine grelina koji stimulira apetit, pojašnjava Oz.

Kako biste se riješili masnih naslaga s trbuha morate dobiti tešku bitku protiv podivljalih hormona, estrogena i kortizola. Da biste ih ukrotili morate promijeniti stil života, u prvom redu način prehrane, jer upravo prehrana može sabotirati mukotrpne vježbe za ravan trbuh.

Na popisu namirnica koje su saveznici masnih naslaga na trbuhu su pakirane namirnice, djelomično hidrogenirana ulja i obogaćena brašna. Izbjegavajte sve namirnice koje sadrže transmasti, poput margarina, pakiranih kolačića, krekera i tjestenine, jer takva hrana podebljava sloj masnoća na trbuhu te čak može i redistribuirati masti iz drugih dijelova tijela na trbuhu.

Krivac što se i unatoč vježbama i dijetama, salo s trbuha ne da otjerati često je i visceralno masno tkivo. Za razliku od mekoga, potkožnog masnog tkiva koje možete vidjeti i osjetiti kada vrhom prsta pritisnete trbuh, visceralno masno tkivo je specifična vrsta opasnih masnih naslaga na trbuhu koje su smještene duboko ispod površine kože.

– Visceralno masno tkivo je poput tvornice koja aktivno izbacuje hormone te uzrokuje upale koje otežavaju borbu s masnim naslagama – slikovito objašnjava slavni liječnik.

Tzv. junk namirnice, bezvrijedni ugljikohidrati koji sadrže šećer i rafinirano brašno, gorivo su koje pospješuje stvaranje tih opasnih masnoća na trbuhu. Da biste dobili rat protiv tih duboko ukorijenjenih naslaga iz prehrane izbacite štetne ugljikohidrate, a svakom obroku dodajte 1/2 žličice cimeta, klinčića ili origana jer djeluju kao stabilizatori šećera u krvi.

Cimet i klinčić ujutro dodajte kavi ili zobenoj kaši, a tijekom dana začinima pospite salatu, sendvič i glavno jelo – to će pospješiti izgaranje masnoća na trbuhu.

– Osnova prehrane za lijep trbuh su cjelovite žitarice i vlakna. Studije su potvrdile da cjelovite žitarice učinkovito smanjuju masne naslage na trbuhu, dok vlakna pospješuju metabolizam. Stoga na dan jedite tri obroka od 300-400 kalorija koja sadrže cjelovite žitarice te dva lagana međuobroka koja obiluju vlaknima – kaže dr. Oz.

Čišćenje maslačkom
Prepuna kalija, bundeva djeluje kao blagi diuretik te pospješuje eliminaciju viška vode. Diuretičko djelovanje ima i nježni čaj od maslačka. Jušnu žlicu korijena kuhajte u 400 ml vode oko 15 minuta. Ostavite da miruje 15 minuta, procijedite i pijte pola sata prije jela u malim gutljajima.

Stop nadutosti uz ananas 
Uz nekoliko bezbolnih korekcija u prehrani možete smanjiti i osjećaj nadutosti, kaže Oz. Savjetuje da u prehranu ubacite sjemenke anisa te svakodnevno pijete limunadu s ananasom. Birajte namirnice koje smanjuju nadutost, poput bundeve, jogurta i ananasa.

Izvor: cafe.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0