Dovoljno tečnosti može da prevenira i neke bolesti Dovoljno tečnosti može da prevenira i neke bolesti
Najnovija saznanja stručnjaka upućuju na to da dovoljno tečnosti može da prevenira i neke bolesti. Tako, recimo, može da se predupredi stvaranje kamenaca i... Dovoljno tečnosti može da prevenira i neke bolesti

Najnovija saznanja stručnjaka upućuju na to da dovoljno tečnosti može da prevenira i neke bolesti. Tako, recimo, može da se predupredi stvaranje kamenaca i infekcija mokraćnog trakta, čak i nastanak raka mokraćne bešike.

BUBREŽNI KAMENCI

Pojačan unos tečnosti smanjuje rizik od ponovnog nastanka kamenaca izbjegavanjem stvaranja koncentrovane mokraće. Ovaj rizik se smanjuje za 50 posto unosom više od dva litra tečnosti dnevno. Međutim, kada je u pitanju prevencija stvaranja prvog kamenca u bubregu podaci iz studija još nisu kompletirani.

URINARNE INFEKCIJE

Postoje neki dokazi da je nedovoljan unos tečnosti udružen s nastankom urinarnih infekcija. S druge strane, pojačan unos tečnosti dovodi do smanjenja koncentracije bakterija u urinu, ispiranja sluznice mokraćnih kanala i smanjenja gustine i kiselosti mokraće. Ipak, ovo još nije potvrđeno u eksperimentalnim i kliničkim studijama.

RAK MOKRAĆNE BEŠIKE

Ovaj kancer je po učestalosti na petom mjestu. Glavni faktori rizika za njegov nastanak su pušenje i izlaganje različitim hemikalijama. Pojačan unos tečnosti može da dovede do smanjenja koncentracije kancerogenih supstanci i njihovog efikasnijeg ispiranja. Posebno visok rizik od nastanka kancera mokraćne bešike mogli bi imati pušači koji piju nedovoljno tečnosti.

Izvor: novosti.rs

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0