Dovoljno je samo reći: Tulumbe Dovoljno je samo reći: Tulumbe
Dugo sam razmišljala koji recept da podijelim sa vama. Nešto se sjetih svoga djetinjstva, i maminih tulumbi. Uvijek uživam u njima. Nekada ih je... Dovoljno je samo reći: Tulumbe

Dugo sam razmišljala koji recept da podijelim sa vama. Nešto se sjetih svoga djetinjstva, i maminih tulumbi. Uvijek uživam u njima. Nekada ih je sama pravila, za svoju dječicu, a sada ih zajedno izrađujemo. Mama, brat i ja. I znate šta, sada su mi draže i slađe. Pa evo, da podijelimo naš recept sa vama, a vi vaše utiske. 🙂 Iako znam da je dovoljno samo reći – tulumbe.

Tijesto:

  • 4 jaja
  • 400 ml vode (2 čaše)
  • pola čaše ulja
  • 250 g brašna
  • prstohvat soli
  • 2 male kašike šećera
  • 1 l ulja za prženje

Agda:

  • 1 kg šećera
  • 600 ml vode (3 čaše)

Priprema:

U šerpu staviti vodu, ulje, šećer, so i pustiti da prokuha. Šerpu izmaknuti s vatre, pa u nju umiješati brašno. Miješati konstantno drvenom kašikom dok se ne napravi čvrsta smjesa (u obliku lopte). Tijesto ostaviti 10-ak min da se ohladi. Dok se tijesto hladi, umutiti jaja, pa ih dodati tijestu. Zatim opet treba jaja i tijesto dobro umješati, kašikom ili mikserom (treba se dobiti mekša struktura tijesta). Tijesto je spremno za izradu tulumbi. Ulje istresti u neku tavu ili šerpu. U hladno ulje istiskivati tulumbe. Neka ne budu stisnute jedna do druge jer će se njihova veličina uduplati prilikom prženja, zato neka imaju mjesta za plivanje.Kad ste završili sa istiskivanjem, stavite šerpu na ringlu (najveću temperatutu, a kada se počne zagrivati smanjit je malo). Nastaviti s prženjem s tim da se moraju ponekad okrenuti, sve dok i dio između rebara ne dobije onu zlatnu boju, tek tada su gotove. Vrele tulumbe vaditi šupljikavom kašikom i direktno potapati u agdu. U agdi neka odstoje sve dok se ne isprži sljedeća tura, tek se tada mogu izvaditi i redati u tepsiju. Između svake nove ture ulje u kojem se prži mora se prvo prohladiti, pa tek onda špricati novu turu. Znači,  izmaknuti šerpu s uljem i ostaviti da se malo ohladi ( tulumbe se moraju špricati u prohlađeno ulje, zbog njihove forme).  Tada se ne raspadnu i ne morate žuriti da vam jedna izgori dok vi istisnete drugu. Mnogo je lakše i ugodnije baratati s prohlađenim uljem. Kad je sve završeno, tulumbe možete preliti ostatkom agde.

Izvor: Pozitivne.info

Nanny

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0