Došli, vidjeli, pobjedili : “Safun” Došli, vidjeli, pobjedili : “Safun”
XV Festival filma djece i omladine već tradicionalno se održava u Zenici u organizaciji Udrženja tehničke kulture sa područja Ze-do kantona. Pokrovitelji Festivala su... Došli, vidjeli, pobjedili : “Safun”

XV Festival filma djece i omladine već tradicionalno se održava u Zenici u organizaciji Udrženja tehničke kulture sa područja Ze-do kantona. Pokrovitelji Festivala su Ze-do kanton i općina Zenica.

Festival se odvija u dvije uzrasne kategorije, djeca starosti do 15 godina i omladina uzrasta do 22 godine. Na Festival su se mogli prijaviti, škole, organizacije, udruženja i pojedinci.

Festival ima pet žanrova filma i to: igrani, dokumentarni, spot, animirani i eksperimentalni film, za obje uzrasne skupine posebno.

Za XV Festival prijavljen je 81 film, a filmovi dolaze iz Ze-do kantona, Tuzlanskog kantona, Kantona Satajevo, te Hercegovačko-neretvanskog. Od svih prijavljenih filmova žiri je izabrao 19 filmova koji su nominovani za nagrade odnosno koji su ušli u uži izbor.

U užem izboru se našao i film u produkciji Gimnazije “Rizah Odžečkić” iz Zavidovića. Film govori o mnogim iskušenjima kroz koja prolaze mladi ljudi u najranjivijim, tinejdžerskim godinama, kada nažalost veliki broj njih upada u zamke narkotika, lošeg društva i alkohola. Riječ je o filmu “Safun”, koji je, eto i osvojio sve simpatije. Film Safun osvojio je 1. mjesto u kategoriji igranih filmova i Grand Prix Festivala.

Da se vrijeme može vratiti, svi koji su skloni tim užasnim opsesijama, najradije bi da im jedino zadovoljstvo, smiraj i ekstazu predstavljaju neki dječije beznačajni poroci, kao što su sapun i njegov opojni miris. Nažalost, takvi se najčešće prekasno sjete toga i tada njihovom životu prepunom iskušenja otkuca posljednji čas“, kažu autori.

Naš sagovornik, Irfan Ribić mi je otkrio uspjeh “Safuna”. Bili smo radoznali kako su se uspjeli okupiti, i ko je došao na ideju, a on se nasmješio i rekao da je ekipa imala sve spremno. Ustvari da u Gimnaziji “Rizah Odžečkić” djeluje sekcija „Pozorište i film“ pod vodstvom Muniba Milinkića.

U toj sekciji su djelovali svi osim mene, pa su me naknadno pozvali da učestvujem odnosno da utjelovim glavnu ulogu. Naravno preko te sekcije došlo se na ideju za snimanje ovog filma, jer su i ranije učestvovali na ovom festivalu.”

Vidimo da je to ekipa koju umije,može i želi da otvori oči mlađoj generaciji. Da ukaže na važnost porodice, prijatelja koji nas okružuju. Da je važno ići pravim putem, putem koji vodi ka uspjehu.

Irfan je u tome i uspio. Ovo je samo još jedna uloga kojom je pokušap doprijeti do nas. Njemu su kamere već odavno poznate, a i daske kazališta.

Trenutno sam završio monodramu “PIJUN”, čija je realizacija trajala nešto više od tri godine, od samog pisanja teksta pa do postavke na scenu. Premijera je bila 14.12. u Centru za kulturu Zavidovići. Trenutno pipremam turneju za januar, a planirano je da se obuhvati većina gradova u BiH. Također, postoji mnogo poziva i izvan granica BiH, tako da će se vjerovatno otići i do Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore. Dodao bih i da ću u januaru pripremati predstavu u Sarajevu, a u toku su pregovori za dva filma. Tako da je baš baš radno.

I da, da ostatak ekipe, kako smo ih oslovili u ovome tekstu ne bi pomislio da smo zaboravili, nismo dragi naši, čuvali sam vas za kraj. Čestitamo Vam na sjajnom uspjehu.

Autori filma: Emir Milinkić, Admir Herić, Amar Kadić
Scenarij: Emir Milinkić
Kamera: Admir Herić
Montaža: Amar Kadić
Glumci: Irfan Ribić, Zerina Mujkić, Ermin Hodžić, Dino Mahovac
Mentor: Munib Milinkić
Produkcija: JU Gimnazija “Rizah Odžečkić”

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=qYPCR6MMOPQ” width=”620”]

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0