Dominikana, zemlja večite lepote Dominikana, zemlja večite lepote
Dominikana važi za jednu od destinacija koja će vam nakon posete ostati u trajnom sećanju. Ako se uzme u obzir da da ćete biti... Dominikana, zemlja večite lepote

Dominikana važi za jednu od destinacija koja će vam nakon posete ostati u trajnom sećanju. Ako se uzme u obzir da da ćete biti okruženi kristalno čistim morem, belim peščanim plažama i gostoprimljivim meštanima, onda je razumljivo zašto je ovo mesto stvoreno za uživanje.

Sama pomisao na ovu bajkovitu karipsku zemlju raspiruje maštu. Dominikana ima nesumnjivo najlepši geografski položaj, bez obzira na to što je konkurencija na Karibima zaista velika. Ova bajkovita zemlja zauzima istočni deo ostrva Hispanjola i graniči se sa Haitijem. Burna istorija je ispisana na zgradama i ulicama ove države još od doba kada je ostrvo otkrio Kolumbo. S obzirom na to da je stanovništvo multikulturalno, na Dominikani se prepliću ukusi Francuske, Španije, Aravaka i Amerike i to ne samo u hrani i piću već i u načinu razmišljanja.

Santo Domingo prestonica Dominikane

Santo Domingo, prestonica Dominikane, grad je koji obavezno morate posetiti kako biste stekli kompletan uvid u sve čari ove destinacije. Ovde možete kupiti najjeftinije cigare na svetu, koje su odličnog kvaliteta. Rum je omiljeno piće ostrvljana, tako da će se verovatno dopasti i vama. Prodavnice nakita su vam takođe na raspolaganju, a ćilibar je posebno popularan i kvalitetan, tako da su ga u Dominikani kupovali i Kit Ričards i Madona.

Atrakcije Dominikane

Altos de Chavon, La Romana: predstavlja repliku španskog sela iz 16.veka i nalazi se blizu odmarališta Kasa de Kampo.

Kolonijalna Zona – sastoji se od nekoliko ulica koje su istovremeno poslednji svedoci o kolonijalnoj prošlosti Dominikanske Republike. Mnogi njeni spomenici su očuvani, a s obzirom na to da je Santo Domingo bio sedište iz koga su Španci krenuli u osvajanja, šetnja tim delom će vam ličiti na putovanje kroz vreme. 

Alcazar de Colon – ova tvrđava je sazidana za Kolumbovog sina Dijega i njegovu ženu, sestričinu španskog kralja Ferdinanda. Dijego je vladao kolonijom 1509. godine i sazidao je ovu rezidenciju.

Nacionalni park Haitises je neverovatni park koji se prostire na 208 kvadratnih kilometara. Velike močvare predstavljaju dom za oko 120 vrsta ptica i preko 100 raznih biljnih vrsta. Takođe ćete imati prilike da istražite pećine u kojima su živeli tamošnji domoroci.

Stanovnici Dominikane su uvek veseli i nasmejani

Ovu čudnovatu zemlju naseljavaju uglavnom melezi i belci. Veći broj stanovništva živi na ivici egzistencije, ali im to ne smeta da uvek budu razdragani i nasmejani. Njihov vedar duh kao da ništa ne može poremetiti. Prosečni životni vek im je 80 godina, a stres im je totalno nepoznat. Uvek su raspoloženi za razgovor, druženje i za ples.

Februarski karneval u Dominikani je nezaboravno iskustvo, ali bilo kada da posetite Dominikanu bićete očarani plesom, jer stanovnici ove egzotične zemlje plešu bilo kada i bilo gde.

Kada putovati u Dominikanu?

Ukoliko želite da posetite ovu idiličnu zemlju, naš predlog je da to bude u periodu od novembra do maja. Ipak, svakako nećete pogrešiti ukoliko odaberete i neki drugi termin. Od maja do oktobra su česte kiše, ali u pitanju su kratkotrajni pljuskovi, nakon kojih nastupa idealno sunčano vreme. Tropska klima kao i vlažnost dovode do toga da je subjektivni osećaj temperature nešto veći, ali ga ublažava povetarac koji duva sa mora.

Prosečna temperatura je nepunih 30 stepeni tokom cele godine, a procenjuje se da godišnje ima čak 360 sunčanih dana. Osim što ćete poneti laganu odeću, preporuka je da ipak ponesete i neki odevni predmet dugih rukava, jer se može desiti da noći nekada budu sveže. Tropska klima kao i visok nivo vlage u vazduhu pogoduju očaravajućoj vegetaciji koju ćete samo ovde imati prilike da vidite.

Dominikana – najlepše plaže

Izbor je veliki, a svaka plaža ima svojih draži. Zajedničko im je tirkizno čisto more i uživanje za sva čula. Ova egzotična zemlja ima skoro 1.600 km obale i 9 različitih ekoloških zona. Bilo koju od njih da odaberete nećete pogrešiti.

Punta Kana

Ovo je jedna od najboljih plaža ne samo u Dominikani već na svetu. Smeštena je na istočnoj obali Dominikanske Republike. Celom njenom dužinom nalaze se letovališta u kojima možete odsesti i prepustiti se uživanju koje ova egzotična zemlja nudi. Osim što ćete uživati u bezbedom plivanju i odmaranju na zlatnom pesku, imaćete niz nezaboravnih sadržaja koje vam pruža ova nestvarna karipska država.

Boka Čika

Ovo je plaža sa najfinijim peskom, koja se svrstava među najlepše plaže na celim Karibima. U njenim prozirnim vodama su smešteni koralni grebeni, što je čini izuzetno bezbedom. Osim opuštanja i uživanja ovde su vam dostupne brojne aktivnosti u vodi prilagođene svačijem uzrastu. Ono što predstavlja dodatnu draž je noćni provod koji je ovde nezaboravan. Klubovi na plaži nude vrhunski provod uz brze ritmove gotovo cele noći.

Kajo Levantado

U pitanju je ostrvo koje se nalazi 7 km jugoistočno od grada Samana. Do njega se vrlo lako stiže čamcem, a kada pristanete uživaćete u tropskoj šumi i prelepom belom pesku.

Rinkon

Rinkon se nalazi na istočnoj obali poluostrva Samana i to uz 600 metara visoku liticu Kape Karbon, zbog koje joj je teško prići. Ali ukoliko ste avanturista po prirodi, čim kročite na vreli pesak ovog dela osećaćete se baš kao Robinzon Kruso. Ovo je plaža u udaljenom kutku raja, gde je more toplo i idealno za kupanje.

Kabaretej

Predstavlja svetsku prestonicu jedrenja na dasci kao i raj za one koji uživaju na otvorenom moru. Imate mogućnost da iznajmite vodiče i da odete na ture brodom sa staklenim dnom, kao i da uživate u pecanju na otvorenom moru.

Huan Dolio

Smeštena je na jugoistočnoj obali i veoma je popularna kod lokalnog stanovništva. Vikendom lokalci iz La Romane i Santo Dominga dolaze ovde zbog provoda u noćnim barovima.

Noćni život na Dominikani

Diskoteke i restorani u centru, kao i hoteli duž plaža vam garantuju nezaboravni provod. Atmosfera je takva da nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Pijuckajući egzotični koktel poneće vas ritam latino muzike tako da ćete verovatno ostati sve do kasnih noćnih sati.

Obavezno probajte lokalne specijalitete

Svi hoteli imaju izuzetnu uslugu sa fantastičnom karipskom kuhinjom. Uživaćete u hladu palmi, odakle ćete iz mreže za ljuljanje moći da posmatrate jedrenjake na pučini. Jedrenjaci redovno vode turiste u nezaboravne avanture, ploveći do manjih ostrva. Imaćete jedinstvenu priliku da probate lokalne specijalitete koji se služe na listu banane kao i koktele koje će vam poslužiti u kokosovom orahu.

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0