DODJELA DIPLOMA ZA 7.097 STUDENATA UNIVERZITETA U SARAJEVU: Gala promocija u Zetri: Ovo su novi sarajevski diplomanti, doktori i magistri… DODJELA DIPLOMA ZA 7.097 STUDENATA UNIVERZITETA U SARAJEVU: Gala promocija u Zetri: Ovo su novi sarajevski diplomanti, doktori i magistri…
Na današnjoj svečanoj promociji u dvorani “Juan Antonio Samaranch” u Sarajevu dodijeljeno je 7.097 diploma diplomantima, magistrantima i doktorantima Univerziteta u Sarajevu koji su... DODJELA DIPLOMA ZA 7.097 STUDENATA UNIVERZITETA U SARAJEVU: Gala promocija u Zetri: Ovo su novi sarajevski diplomanti, doktori i magistri…

Na današnjoj svečanoj promociji u dvorani “Juan Antonio Samaranch” u Sarajevu dodijeljeno je 7.097 diploma diplomantima, magistrantima i doktorantima Univerziteta u Sarajevu koji su u protekloj 2012/2013 akademskoj godini završili prvi, drugi i treći ciklus visokog obrazovanja

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić kazao je da ovih 7.097 akademskih građana čine jedan grad, a svojim prisustvom dvoranu sporta, muzike, mitinga i sajma u pretvorili su u amfiteatar Univerziteta.

“Ovdje smo da pokažemo javnosti BiH šta svake akademske godine Univerzitet u Sarajevu nudi društvu kojem pripada. To je stotine različitih zvanja i kvalifikacija iz svih oblasti koje uzorno razvijena visokoškolska ustanova treba da pokriva u svojim obrazovnim i istraživačkim programima”, naglasio je Avdispahić, govoreći pred prepunom dvoranom akademskih građana.

Napomenuo je da su u protekloj godini učinjeni koraci ka evropskim prostorima visokog obrazovanja i istraživanja. Senat Univerziteta je usvojio Statut kao najviši autonomni akt kojim je “otvoren put prerastanja labave asocijacije fakulteta u Univerzitet organiziran na neki od relevantnih načina koji je oblikovala svjetska univerzitetska tradicija”.

“U uvjetima kada je udio ulaganja u istraživanje i razvoj u odnosu na bruto društveni proizvod 25 puta manji od prosjeka u Evropskoj uniji, posebnu pažnju zavređuje činjenica da se broj područja kompetencije Univerziteta u Sarajevu koje bilježe relevantne svjetske naučne baze povećao s 13 u 2011. godini na 21 u 2012. godini”, naglasio je rektor Avdispahić.

Kao jednu od neophodnih, a ne ispunjenih, pretpostavki za reafirmaciju Sarajeva kao historijski prestižnog centra obrazovanja rektor je naveo potrebu izgradnje Kampusa Univerziteta.

Avdispahić je izrazio očekivanje da će ovi akademski građani u godinama koje dolaze biti istinski ambasadori Sarajevskog univerziteta i da će u temeljima skorašnjeg napretka društva biti upisana mnoga imena koja stoje na danas urečenim diplomama

Okupljenima u sarajevskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” obratio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je akademskim građanima čestitao i poželio veliki uspjeh u radu.

“Pogled na ovu dvoranu punu akademskih građana ulijeva nadu u bolju budućnost Bosne i Hercegovine. Iskreno sam uvjeren da ćete nakon današnje svečanosti nastaviti akademsko usavršavanje i primjenu stečenih znanja i iskustva”, kazao je Komšić.

Napomenuo je i da je svjestan činjenice da su mnogi od njih zabrinuti za svoju budućnost zbog teške ekonomske situacije i zbog teškoća za pronalazak zaposlenja, ali je usprkos tome kazao da vjeruje u njih te im poželio da i oni vjeruju u sebe i u budućnost BiH.

“Našem društvu su očajnički potrebne nove ideje, nova znanja i tehnologije, ali i drugačiji način razmišljanja, inventivnost, preduzimljivost, poštenje i odgovornost jer samo takvi možemo biti uspješni, konkurentni i uvaženi u cijeloj regiji, Evropi i svijetu”, zaključio je Komšić.

Najbolji student s prosjekom 10 Alija Bevrnja s Mašinskog fakulteta u Sarajevu i najbolji student s drugog ciklusa studija Adnan Zahirović s prosjekom 10 s Prirodno-matematičkog fakulteta obratili su se prisutnima i posebno naglasili važnost današnjeg čina te zahvalili svima koji su im pružali podršku u njihovom akademskom napredovanju.

Najuspješnijim studentima svakog fakulteta i akademije uručena su priznanja “Zlatna značka”, “Srebrena značka” te “Povelja Univerziteta u Sarajevu”.

U prvom ciklusu studija, 26 diplomanata odlikovano je “Zlatnom značkom”, najvišim priznanjem Univerziteta u Sarajevu, “Srebrnom značkom” 63 diplomanata, a “Povelju Univerziteta u Sarajevu” dobilo je šest diplomanata.

Među studentima drugog ciklusa je 68 najboljih, a 29 magistranata je odlikovano “Zlatnom značkom”, 37 “Srebrnom značkom” i četiri studenta dobila su “Povelju Univerziteta u Sarajevu”.

izvor: Klix

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0