Dobre higijenske navike treba graditi od početka: Pranje zubića Dobre higijenske navike treba graditi od početka: Pranje zubića
Dobre higijenske navike treba graditi od početka. Pranje zubića je jedna od njih. Zubiće treba čistit čak i prije navršene prve godine. Dojenčetu je... Dobre higijenske navike treba graditi od početka: Pranje zubića

Dobre higijenske navike treba graditi od početka. Pranje zubića je jedna od njih. Zubiće treba čistit čak i prije navršene prve godine.

Dojenčetu je neophodno svake večeri obrisati zubiće i desni vlažnom krpicom. Oko 11 mjeseca zubići se mogu blago oprati mekanom četkicom za zube a i dobro je dati djetetu da se poigra četkicom.

S već navršenih 18 mjeseci djetetu se mogu prati zubići s četkicom i malo paste. Vremenski treba navikavati na dva minuta ali svakako nemojte tjerati dijete ako ne želi.

U dobi od dvije godine dijete može samo oprati zubiće uz pomoć roditelja. Najbolje je za početak pred ogledalom pokazivati mu pravilne pokrete rukom i kako četkati zube.

Sa već navršene tri godine dijete može prati zube samostalno uz nadzor. Vrlo je važno dijete naviknuti da redovno pere zube, naročito uveče te da ide u krevet s čistim zubićima.

Izvor: ljepota.ba

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *