Djevojačka Pećina Kod Kladnja Djevojačka Pećina Kod Kladnja
Djevojačka pećina nalazi se jugozapadno od Kladnja, u naselju Brateljevići. Od Kladnja je udaljena 12 km asfaltnog puta plus 3 km makadamskog puta plus... Djevojačka Pećina Kod Kladnja

Djevojačka pećina nalazi se jugozapadno od Kladnja, u naselju Brateljevići. Od Kladnja je udaljena 12 km asfaltnog puta plus 3 km makadamskog puta plus oko 500 m pješačke staze do ulaza u pećinu. Ulaz je smješten iznad desne obale rječice Bukovice, pritoke Drinjače, oko 30 metara visoko iznad doline. Za pećinu je vezana legenda o djevojci čiji se mezar(grob) nalazi na uzvišenju na kraju pećine.

 Legenda kaže da se jedne večeri djevojka iz Kladnja zaputila da bi dokazala svoju hrabrost. Kada je čula priču grupe mladića koji su se opkladili da onoga ko donese vode sa izvora iz pećine čeka bogata nagrada, htjela ih je preduhitriti, otišla je u pećinu, a kao dokaz da je tu bila ponijela je vreteno koje je zabola pored bunara. Kako je u pećini bio mrak vreteno je zabola u dio svoje odjeće, te u trenutku kad je htjela ustati osjetila da je “nešto” u tome sprječava. Od straha izazvanog neočekivanim događajem djevojka je umrla. Na tom mjestu je pokopana  o čemu svjedoči mezar i nišan.

Brateljevićka ili Djevojačka pećina je poznata i po tome što ima obilježja čak i iz antičkog doba, a pretpostavlja se da je pećina bila i bogumilsko kultno mjesto. Gravure na stijeni u Djevojačkoj pećini izazivaju opravdano zanimanje arheologa i kulturnih historičara. Izvjesni elementi na ovim crtežima ukazuju na njihovu srednjovjekovnu provenijenciju. Između likovnih predodžbi moguće je jasnije izdvojiti tri tipa: konjanike, stojeće figure i životinje podobne jelenima.
Posebno su zanimljivi lik žene i krug pored nje – možda simbol sunca. Za ovaj crtež se pretpostavlja da je star oko 3000 godina.

Postoji gravura (crtež) jahača na konju koji izlazi iz pećine. Istraživači misle ovdje radi o Svetom Jurju za kojeg se nekada vjerovalo da je bio zaštitnik Bosne. Pored crteža na nekim mjestima nalazi se veći broj zapisa na arapskom jeziku iz Osmanskog perioda.

 

Izvor:GdjeZaVikend

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0