Divanhana predstavlja sevdalinku u novom ruhu Divanhana predstavlja sevdalinku u novom ruhu
Sevdalinka predstavlja jedinstven narodni muzički izraz u Bosni i Hercegovini, koji se može pohvaliti dugom i bogatom tradicijom. U brojnim slučajevima “sevdalinka” se jednostavno zove i... Divanhana predstavlja sevdalinku u novom ruhu

Sevdalinka predstavlja jedinstven narodni muzički izraz u Bosni i Hercegovini, koji se može pohvaliti dugom i bogatom tradicijom. U brojnim slučajevima “sevdalinka” se jednostavno zove i “sevdah”. Sevdalinka je prvenstveno gradska narodna pjesma Bošnjaka, mada je popularna širom Jugoistočne Evrope. Prvi poznati navodi u kojima se spominje sevdalinka su prije otprilike nekih 500 godina, a ona je najvećim dijelom razvijana nakon osmanskog osvajanja srednjovjekovne Bosne kada se formiraju prva gradska naselja.

Sevdalinka je nastajala u narodu, te se generacijama prenosila i uobličavala, da bi do nas došla kao savršeno izbrušen i formiran muzički oblik. I tako s koljena na koljeno se prenosiše sevdalinke. Usavršavaše se i prilagođavaše se današnjem vremenu. 

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali kao rezultat fuzije jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim osvrtom na sevdalinku.

Bend je osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, početkom 2009. godine.

Debitantski CD, “Dert“, snimaju februara 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Osnabrucku u saradnji sa Vanjom Muhovićem. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih evropskih world music producenata. Prvjenac je u maju 2011. godine, kada je objavljen, ponudio i neke pjesme koje nikada ranije nisu bile snimane ni prezentovane javnosti. Bio je ovo rezultat  dužeg Divanhaninog etnomuzikološkog istraživanja.

Nakon uspješnog i nadahnjujućeg iskustva, nastavljaju njegovati tradicionalnu muziku Balkana, te septembra iste godine počinju pripremati novi projekt sa mladom sarajevskom umjetnicom Leilom Ćatić.

Prvim singlom, “Evo srcu mome radosti”, najavljen je projekt realizovan u saradnju sa Sanelom Redžićem, priznatim klasičnim gitaristom koji godinama ostvaruje velike rezultate širom Evrope i svijeta. Singl objavljen decembra 2011. godine.

Nedugo nakon toga Divanhana je pozvana da učestvuje na prestižnom jazz festivalu 12 Points u Portu, gdje kao jedini balkanski predstavnik oduševljava portugalsku publiku i prima iznimno pozitivne kritike evropskih nezavisnih jazz medija. Nekako istovremeno izabrani su da učestvuju na najvećem svjetskom muzičkom događaju, WOMEX-u (World Music Expo), u Solunu 2012. godine.

10149410_10203238417823794_1039091572_n

Tokom 2012. godine pa sve do polovine 2013. Divanhana se posvjećuje kreativnom radu i snimanju novih pjesama.

Veliki uspjeh među publikom ostvaruju singlovi “Crven fesić” i “Ko se ono brijegom šeće“, a bend učestvuje na festivalima u Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Već početkom 2013. godine kreću na veliku evropsku turneju bilježeći izuzetno uspješne koncerte u Švedskoj, Njemačkoj, Češkoj i Turskoj, osvajajući novu publiku i stičući nove prijatelje.

Uslijedio je album “Bilješke iz Šestice“. Iznjedren je iz dvogodišnjeg aktivnog putovanja i kreativnog rada benda, tokom kojeg je ostvareno preko 70 uspješnih koncerata, u 13 različitih zemalja.

Većina aranžmana i ideja rodila se upravo na turnejama; iza scene, na točkovima, u iskrenom i prisnom odnosu sa publikom.

Na snimanju u Studiju 6, Radio Beograda, sa Divanhanom sarađuju: italijanski jazz pijanist Livio Minafra; pjevačica tradicionalne muzike Svetlana Spajić i violinist Filip Krumes iz Srbije, te harmonikaš Kenan Glavinić i flamenko gitarist Mirza Redžepagić iz BiH.

Osim  u beogradskom studiju, album je sniman i u Long Play Studiju (Sarajevo), P4 (Berlin), te studiju Athens Pro Audio (Atina).

U produkciji novog albuma, pored Divanhane, učestvuju producenti: Walter Quintus, Zoran Marić, Anestis Psaradakos i Borjan Miloševic, koji postaje stalni član benda kao inženjer zvuka i koproducent u studiju.

Bilješke iz Šestice“, krajem 2013. godine za BiH objavljuje sarajevski RSG radio,  dok je za teritoriju Balkana zadužen beogradski Multimedia Music.

Interesantno je izdvojiti da je omot albuma izrađen od recikliranih materijala. Time bend pokušava pratiti svjetske standarde ekološke osviještenosti i očuvanja životne sredine.

Članovi Divanhane:

Leila Ćatić,Neven Tunjić,Nedžad Mušović,Meho Radoović,Azur Imamović,Rifet Čamdžić, Danijel Čondrić, Irfan Tahirović i Borjan Milošević.

Sevdah označava dio bosanske baštine, ne samo u muzici, nego u narodnoj nošnji, emocijama bosanskih ljudi, bosanska atmosfera i bosanske tradicije, kojih ima mnogo zato podržimo ovu mladu uigranu ekipu i uživajmo u satima dobrog sevdaha:

  •  Brčko 11. aprila,
  • Zavidovići 19. aprila,
  • Zenica 23. aprila,
  • Lukavca 09. maja
  • Maglaja 14. maja.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=ltEnFaSENrM” width=”620”]

Izvor: Pozitivne.info

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0