Dinja – idealno je voće za vrele ljetne dane Dinja – idealno je voće za vrele ljetne dane
Za koju god sortu dinje da se opredijelite, vi ste na konju. Ovo vodom, vitamina i mineralima bogato voće idealno je za vrele ljetne... Dinja – idealno je voće za vrele ljetne dane

Za koju god sortu dinje da se opredijelite, vi ste na konju. Ovo vodom, vitamina i mineralima bogato voće idealno je za vrele ljetne dane.

Baš kao i lubenica, dinja svoje porijeklo vodi iz Tropske Azije i Afrike, a zapravo spada u red povrća. Nazivi koji se na našim prostorima koriste za dinju su: dina, melon, pipun, pekun, pepun, milum, a latinski naziv je Cucumis Melo. U svijetu se gaji preko 50 sorti dinja, a kod nas su najpopularnije ananas i dinje kantalupe.

Ipak, ma koliko ih svi voljeli, malo ko zna koliko su one zapravo dobre za naše zdravlje. Visok sadržaj vode i kalijuma u dinjama podstiče rad bubrega, odnosno pomaže u detoksikaciji organizma. Zbog vitamina A i C dinja djeluje i kao antioksidans.

Prehrambena vlakna iz dinje olakšavaju varenje i pomažu kod problema sa želucem, a sama voćka nas osvježava i psihički umiruje. Zbog niske kalorijske vrijednosti odlična je namirnica za svakoga ko želi da tokom ljeta drži dijetu.

Dinju je najbolje čuvati u frižideru, ali je poželjno umotati je u papir, kako njen intezivni miris ne bi prešao na druge namirnice.

Izvor: Telegraf

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0