Devet činjenica o vježbanju Devet činjenica o vježbanju
Ako vježbate često ili tek povremeno, ovih 9 činjenica mogu vas zaista iznenaditi, piše Health Hub. 1. Ako dugo sjedite, neće vas “spasiti” koji... Devet činjenica o vježbanju
Ako vježbate često ili tek povremeno, ovih 9 činjenica mogu vas zaista iznenaditi, piše Health Hub.

1. Ako dugo sjedite, neće vas “spasiti” koji sat vježbanja

Istraživanja su pokazala da ako sjedite gotovo cijeli dan, koji sat vježbe neće spriječiti rizik od opasnih bolesti srca i dijabetesa. Bitno je kako provodite većinu dana pa jedan sat u teretani neće “pobrisati” to što sjedite više sati tijekom dana.

2. Vježbanje vas neće učiniti mršavima

Mnogi krenu na vježbanje kako bi stavili svoju težinu pod kontrolu. No, ako uz vježbanje ne kombinirate zdravu prehranu, vježbanje neće učiniti baš puno, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Sports Medicine. Sudionici istraživanja koji su imali višak kilograma bili su pod budnim okom stručnjaka 12 tjedana. Oni koji su samo vježbali, a nisu mijenjali prehrambene navike najčešće nisu imali  značajne rezultate u gubitku kilograma. Ipak, vježbanje ima mnogih zdravstvenih prednosti pa ga ne treba izbjegavati.

3. Vježbanje će vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve

Ne samo da će vam pomoći da se osjećate bolje i zdravije, vježbanje će pomoći i u ostvarenju vaših drugih životnih ciljeva. Oni koji redovito vježbaju lakše postižu svoje ciljeve, organiziraniji su i discipliniraniji. Istraživanje objavljeno u časopisu Archives of Internal Medicine pokazalo je da pušači koji su vježbali dvaput tjedno prije će prestati pušiti od onih koji se ne bave nikakvom tjelovježbom.

4. Istezanje prije vježbanja može smanjiti izdržljivost

Uvijek kada krenete na vježbanje slušate kako je jako važno napraviti vježbe istezanja, no istraživanja pokazuju da istezanje prije trčanja i nije toliko korisno. Otkriveno je da će osoba koja se isteže prije trčanja biti manje izdržlljivija stoga umjesto istezanja pokušajte se zagrijati šetnjom ili trčanjem uz specifične pokrete kako biste zagrijali zglobove. Istezanje ostavite za poslije trčanja.

5. Žene su danas slabije nego što su ikada bile

Vježbanje ženama pomaže da održe kilažu, ali istraživanja pokazuju da žene nisu nikada bile slabije. Jedan od razloga je i taj da se žene pretežno baziraju na gubitak kilograma i održavanje kilaže, a ne rade vježbe snage. Slaba snaga mišića nije bezazlena te može imati posljedice na naše zdravlje poput nastanka osteoporoze.

6. Facebook nas može potaknuti na vježbanje

Istraživanje je pokazalo da Facebook može ozbiljno povećati motivaciju za vježbanje jer postoji “opasnost” da budete “tagirani” na nekim nepoželjnim fotografijama te su društvene mreže postale ozbiljan okidač za gubitak kilograma.

7. Ako vježbate ujutro možete se razboljeti

Svakodnevno vježbanje odlično je za vaše zdravlje, ali istraživanja pokazuju da oni koji vježbaju navečer imaju više koristi od onih koji vježbaju ujutro. Istraživači sa Sveučilišta Brunel utvrdili su da jači fizički napori u ranim jutarnjim satima ugrožavaju imunološki sustav i povećavaju rizik od infekcija. Zato ujutro birajte laganije vježbe kao pripremu za početak dana i kasnije intenzivnije vježbanje.

8. Vježbanje ima različite učinke na žene i muškarce

Ako vježbate u paru to će se pozitivno odraziti na više sfera vaših života, ali žene ne bi trebale raditi iste vježbe kao i muškarci. Žene drugačije reagiraju na vježbe, ali i na dijetu od muškaraca te moraju posvetiti tome više pozornosti za iste rezultate, otkrilo je posljednje istraživanje. Vježbanje u paru bit će odlična motivacija i poticaj, ali žene trebaju svoj trening prilagoditi svojim potrebama.

9. Osobe u braku puno manje vježbaju

Brak donosi mnogo zdravstvenih prednosti, ali istraživanja pokazuju da oni koji nisu u vezi vježbaju mnogo češće od osoba koje su u vezu ili braku. Navodi se da osobe koje su u vezi dulje vrijeme opuste se jer se ne osjećaju neugodno pored partnera zbog svog izgleda.

Izvor: Vecernji.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0