Deset namirnica koje čuvaju i čiste zube Deset namirnica koje čuvaju i čiste zube
Predstavljamo deset namirnica koje će Vam očuvati zdravlje zuba. 1. Zeleni čaj Ovaj čaj sadrži polifenole, antioksidanse tj. biljne spojeve koji sprečavaju da plak... Deset namirnica koje čuvaju i čiste zube

Predstavljamo deset namirnica koje će Vam očuvati zdravlje zuba.

1. Zeleni čaj

Ovaj čaj sadrži polifenole, antioksidanse tj. biljne spojeve koji sprečavaju da plak prianja za zube te tako pomaže smanjiti šanse za razvoj karijesa i bolesti desni. Osim toga, smanjuje loš dah jer inhibira rast bakterija koje uzrokuju neugodan miris.

2. Mlijeko i jogurt

Nezaslađen jogurt i mlijeko dobri su za zube. Imaju nisku kiselost, a to znači da je postupno trošenje zuba tj. dentalna erozija sporija. Ove namirnice imaju i vrlo malo šećera, što znači i manje kvarenja zuba. Mlijeko je takođe dobar izvor kalcija, elementa koji je glavni sastojak zuba i kostiju.

3. Sir

Niska nivoa ugljenih hidrata i visok sadržaj kalcija i fosfata pružaju velike koristi za zdravlje zuba. Nabrojeni elementi pomažu uravnotežiti pH, obnavljati zubnu caklinu, stvarati slinu i uništiti bakterije koje uzrokuju karijes i bolesti desni.

4. Voće

Različito voće poput jabuka, jagoda, agruma i posebno kivija, sadrže puno vitamina C koji je ključan za zdravlje desni. Bez dovoljne količine vitamina C, dolazi do raspadanja mreže kolagena u desnima zbog čega dolazi do oticanja desni te veće osjetljivosti na bakterije koje uzrokuju paradentozu.

5. Povrće

Bundeva, šargarepa, slatki krompir i brokula puni su vitamina A. Ovaj vitamin je apsolutno neophodan za formiranje zubne cakline. Osim toga, hrskavo povrće čisti i stimulira desni.

6. Luk

Ovo povrće treba izdvojiti jer sadrži snažne antibakterijske sumporne spojeve. Testovi su pokazali da luk ubija razne vrste bakterija. Istraživanja pokazuju da su oni najmoćniji kad se luk jede svjež i sirov. I dobri zubi su zajamčeni.

7. Celer

Sastojci celera štite zube, a dodatno žvakanje stvara puno sline, što neutralizira različite bakterije koje uzrokuju karijes. Osim toga, celer masira desni i čisti prostore između zubi.

8. Sjemenke sezama

Dobri zubi mogu biti rezultat kombiniranja hljeba i sezama. Uklanjaju plak i pomažu izgradnju zubne cakline. Sjemenke sezama su bogate kalcijem, koji pomaže očuvati kosti, zube i desni.

9. Hrana životinjskog porijekla

Govedina, piletina, puretina i jaja – sadrže fosfor. Ovaj element je vrlo bitan jer kalcij sam po sebi nije dovoljan. Tek uz pomoć vitamina D i fosfora se stvaraju zdrave kosti. Ovi elementi čine i da su zubi jači i zdraviji.

10. Voda

Zdrava voda ne čisti usta, tako da slina može raditi čuda odlaganjem esencijalnih minerala natrag u oslabljene zube. Pijete li vodu, desni su zdravije, a voda pomaže isprati zarobljene čestice hrane koje se razgrađuju u ustima i uzrokuju loš dah i kvarenje zuba.

Izvor: Magazin.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0