David Barth: “Planinski turizam u BiH među prvih deset svjetskih avanturističkih destinacija” David Barth: “Planinski turizam u BiH među prvih deset svjetskih avanturističkih destinacija”
Putem aprilske kampanje pod nazivom “Pravac turizam! Mogućnosti su beskonačne”, USAID promovira turizam i prirodne resurse u BiH i potencijalne ekonomske prilike u tom... David Barth: “Planinski turizam u BiH među prvih deset svjetskih avanturističkih destinacija”

Putem aprilske kampanje pod nazivom “Pravac turizam! Mogućnosti su beskonačne”, USAID promovira turizam i prirodne resurse u BiH i potencijalne ekonomske prilike u tom sektoru

Tokom posljednjih godina USAID osigurava podršku projektima u Bosni i Hercegovini koji unapređuju okoliš i privatni sektor, sve radi osnaživanja ovdašnje ekonomije, izjavio je direktor Misije USAID-a u BiH David Barth.

Po njegovim riječima prirodne ljepote i resursi BiH nude ogromne ekonomske mogućnosti građanima od pokretanja vlastitog biznisa do pružanja usluga.

Također, Barth, među ostalim, naglašava da građani Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta, zaslužuju priliku da ponovo uživaju u blagu Zemaljskog muzeja- blagu poput sarajevske Hagade, iluminiranog sefardskog rukopisa iz 14.vijeka čija vrijednost je procijenjena na 700 miliona dolara, biblioteke od 250.000 svezaka, opsežnoj kolekciji narodnih nošnji, poznatoj entomološkoj kolekciji i jedinstvenoj kolekciji neolitičke keramike pronađene u međunarodno poznatom nalazištu u Butmiru.

Zajedno sa Zemaljskim muzejom USAID također investira u očuvanje Samostana u Fojnici, te promoviranju bogate književne tradicije kroz sufinanciranje Sarajevskih svezaka.

“Mogućnosti BiH su zaista bezbrojne, kao što sama naša kampanja kaže. Kako bismo istakli prirodne resurse i mogućnosti za razvoj turizma u BiH, organiziramo niz događaja koji su počeli s USAID-ovim Facebook natječajem za najbolju fotografiju, pa do konačnog događaja kojim ćemo promovirati bh. Dio Via Dinarica staze, koju smo podržali zajedno s UNDP-om”, kazao je Barth.

Navedena prekogranična staza prolazi preko južnih Alpa, od Slovenije preko Hrvatske, BiH i Crne Gore do sjeverne Albanije.

“Naša podrška Via Dinarici će omogućiti stanovnicima koji žive u manjim mjestima i planinskim selima duž bh. dijela staze da uvećaju prihode i uspostave održive turističke usluge i proizvode, od malih kuća i gostionica, preko tradicionalnih jela i vina, kulturne i vanjske rekreativne aktivnosti, pa do prodaje rukotvorina i suvenira”, naveo je direktor Misije USAID-a.

Promoviranjem razvoja turističkih mogućnosti u BiH, USAID podstiče i kapitalna ulaganja u lokalnu privredu te osigurava doprinos međunarodnim i regionalnim marketinškim aktivnostima.

“Drago mi je što mediji u BiH pokazuju interes za izvještavanje o našoj podršci turizmu, posebno oko Via Dinarice, jer izvještavajući o novoj uzbudljivoj turističkoj aktivnosti u BiH vi također podržavate razvoj turizma”, naglasio je Barth.

Također, naglašava da je fokus USAID-ovih aktivnosti u bh. turizmu zasnovan na globalnim trendovima i upravo iz tog razloga se je usredsrijedio na avanturistički i kulturni turizam.

“Globalni trendovi danas okreću leđa dugim odmorima koji su preovladavali tokom 1990-ih i 2000-ih godina, odmori na koje se išlo jednom godišnje i koji su se zasnivali na suncu i morskom turizmu. Današnji trend je kraći i češći odmor, podržan brojnim jeftinim letovima, s turistima koji žele vidjeti i uraditi što više stvari. Ne žele samo ležati na plaži, a ovdje u BiH imaju toliko toga sjajnoga vidjeti”, istaknuo je Barth.

Naglasio je i da je kulturni turizam i turizam historijskog naslijeđa nešto što BiH mora istaknuti.

Po njegovim riječima kao i ostatak zapadnog Balkana, i BiH ima veliki broj kulturnih i historijskih lokaliteta koji datiraju još iz prahistorijskog doba, poput pećine Vjetrenica, potom rimskih ruševina na potezu od Hercegovine do Ilidže, zatim lokaliteta iz srednjovjekovnog perioda koncentriranih u srednjoj Bosni, ali i mjesta poput Počitelja, te lokaliteta otomanskog perioda čiji su najbolji primjeri sarajevska Baščaršija i mostarski Most.

“Tu su naravno i impresivne austrougarske građevine, a postoji čak i veliki broj turističkih grupa zainteresiranih za industrijsko, odnosno komunističko naslijeđe”, dodao je Barth.

Navodi da je i BiH bogata kulturnim lokalitetima i da mnogi ljudi dolaze da vide te lokalitete i da smo svjedoci sve većeg broja posjetilaca koji kombinuju interes za kulture lokaliteta i želju da “osjete” Sarajevo.

“Sarajevo se sve više promovira kao zabavan, živ grad pun festivala, kafića te grad sa sjajnim noćnim životom. Kada se radi o lokalitetima kulturnog naslijeđa jedan od ključnih problema jest potreba za značajnim ulaganjima u restauraciju i obnovu, te bolje upravljanje i pružanje usluga da bi turisti s lakoćom pristupili raznim lokalitetima. U konačnici, ključno je da ture koje se baziraju na kulturnom naslijeđu uključe mnogo širi broj lokaliteta nego što su Sarajevo, Banja Luka ili Mostar”, kazao je Barth.

Govoreći o glavnim trendovima u svjetskom turizmu, a koji bi mogli biti komparativna prednost za BiH direktor Misije USAID-a je naveo da u BiH trenutno ima nekoliko turističkih agencija koje nude aranžmane za vožnju bicikla, planinarenje, rafting, penjanje.

Avanturistički turizam je nešto što je iznimno privlačno turistima iz Sjedinjenih Američkih Država, ali je bitno takvu ponudu predstaviti i kao regionalni proizvod.

“To znači da BiH mora sa svojim susjedima raditi na promociji avanturističkog turizma na zapadnom Balkanu, uvezati sve turoperatore te pružiti istu razinu usluge smještaja, usluga turoperatora i kvalitet staza. Važno je sve te korake poduzeti zajedno, jer tako možemo imati veći uticaj i osigurati dolazak većeg broja turista. Nacionalna Geografija je 2012.godine uvrstila planinski biciklizam u BiH među prvih 10 globalnih programa avanturističkog turizma! I drugi vodeći časopis koji se bavi avanturističkim turizmom, Outside, je prepoznao BiH kao jednu od vodećih novih avanturističkih destinacija. Ono što nam je potrebno jesu veća ulaganja u ovu oblast, u pripremu staza, izgradnju koliba i signalizaciju”, kazao je Barth.

Na kraju, on je potcrtao da historijski i kuturni turizam BiH imaju sjajan potencijal, te da politički lideri moraju zaštititi i promovirati bh. kulturu i povijest kao izvanredne prednosti zemlje, te stoga USAID vrlo odlučno i vrlo aktivno pomaže da se nađe konačno i trajno rješenje za ponovno otvaranje Zemaljskogmuzeja.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0