Danas Svjetski dan turizma Danas Svjetski dan turizma
I ove godine, 27. septembar se obilježava kao Svjetski dan turizma, 34. godinu zaredom. Ovogodišnjom temom “Turizam i voda: U zaštiti naše zajedničke budućnosti’... Danas Svjetski dan turizma

I ove godine, 27. septembar se obilježava kao Svjetski dan turizma, 34. godinu zaredom. Ovogodišnjom temom “Turizam i voda: U zaštiti naše zajedničke budućnosti’ želi se naglasiti potreba preuzimanja obaveze da se zaštite globalni resursi vode.

Svjetska turistička organizacija (World Tourism Organization – WTO) pokrenula je inicijativu za izdvajanjem dana posvećenog turizmu na svojoj trećoj sjednici u Torremolinosu u Španjolskoj 1979. godine. Od tada se prigodnim manifestacijama, priredbama i događanjima obilježava svake godine na današnji datum, 27. rujna, koji nije izabran bez razloga. Naime, tog je datuma 1970. godine usvojen Statut WTO-a.

Sva se zbivanja uvijek temelje na tome kako bi se jačala svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju, a vežu se uz jednu odabranu temu koju određuje Generalna skupština po preporuci Izvršnog odbora Svjetske turističke organizacije, a ove je godine naglasak na odgovornosti turističkih dionika, ali i potrebi preuzimanja obveze zaštite globalnih vodnih resursa.

Kao što je posljednjih nekoliko godina običaj, teme se izabiru u skladu s tematskim godinama Ujedinjenih naroda, a 2013. godinu UN je proglasio Međunarodnom godinom vode, ističu u Ministarstvu turizma.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0