Danas 66. Čevljanska korida Danas 66. Čevljanska korida
Tradicionalna 66. čevljanska korida bit će održana u nedjelju u Čevljanskoj dolini, tridesetak kilometara od Sarajeva. Organizatori i ove godine očekuju veliki broj posjetitelja,... Danas 66. Čevljanska korida

Tradicionalna 66. čevljanska korida bit će održana u nedjelju u Čevljanskoj dolini, tridesetak kilometara od Sarajeva.

Organizatori i ove godine očekuju veliki broj posjetitelja, a već sada imaju najavljene organizirane dolaske s prostora cijele bivše Jugoslavije.

Čevljanska korida postala je pravi brend. To je najveći skup ljudi na jednom mjestu u BiH, koji je nadmašio i Grmečku koridu, najstariju na ovim prostorima koja se održava već 241. godinu, priopćili su organizatori koride.

Čevljanska korida počela je u subotu tradicionalnim malonogometnim turnirom i polufinalnim borbama bikova.

Centralni događaj – borbe bikova prvaka koji nisu nikada poraženi – bit će održan u nedjelju u 12.00 sati.

………………………………………………

Šezdeset druga po redu, tradicionalna „Čevljanska korida“ održana je na platou Čevljanskog polja kod Srednjeg, općina Ilijaš. Po procjeni organizatora ove godine je manifestaciji prisustvovalo preko osamdeset hiljada posjetilaca koji su došli iz svih krajeva BiH, ali i iz dijaspore.

I pored činjenice da su organizacije za zaštitu životinja pokušavale izdejstvovati zabranu održavanja borbi bikova, na najposjećenijoj koridi u Bosni i Hercegovini rogove je ukrstilo osam pari bikova koje su njihovi vlasnici doveli iz Banovića, Živinica, Srebrenika, Kalesije, Vareša, Olova,Viteza, Kaknja, Grmeča i Ilijaša. Za najbolju borbu publika je proglasila borbu bikova „Lozonja“ Muhameda Mušije iz kaknja i „Žujica“ Nizamira Đulovića iz Kruševa kod Olova.

Vrteške, tamburine, konjići i „Teletabisi“ za djecu i stotine janjaca na ražnju i ogromne količine jela i pića za odrasle bile su dobra „uvertira“ za događaj dama – borbe bikova.

Ipak, nije samo korida privlačila pažnju – iz skoro svih improvizovanih ugostiteljskih objekata čula se glasna muzika, uglavnom izvorna muzika, ali tu je bilo i poznatih folk pjevača kao što su Kemal Malovčić, Asim Bajrić, Tanja Lale…

Za one koji više vole boravak na otvorenom priređene su pješačke trke i bacanje kamena s ramena. Ipak, najviše je bilo onih koji su vrijeme provodili u hladovini uz roštilj sa porodicama i prijateljima.

Obzirom da se prvobitno okupljanje na Čevljanskom polju održavalo zbog odavanja počasti partizanima koju su na tom mjestu ubijeni 1943, godine, organizator je upriličio i svečanost polaganja cvijeća na spomenike partizanima i borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992 – 95 godine.

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0