Dan rudara: Rudari obilježavaju svoj dan sa željom da imaju još bolje uvjete rada i viši životni standard Dan rudara: Rudari obilježavaju svoj dan sa željom da imaju još bolje uvjete rada i viši životni standard
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH danas je svečanom sjednicom u Sarajevu obilježio 21. decembar,Dan rudara, kojoj su, uz predstavnike rudara, prisustvovali... Dan rudara: Rudari obilježavaju svoj dan sa željom da imaju još bolje uvjete rada i viši životni standard

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH danas je svečanom sjednicom u Sarajevu obilježio 21. decembar,Dan rudara, kojoj su, uz predstavnike rudara, prisustvovali federalni premijer Nermin Nikšić, direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović.

Uz iskrene čestitke rudarima za predan rad i odgovornost prema obavezama, premijer Nikšić je istaknuo da osjeća posebno zadovoljstvo svaki put kada je među rudarima te  nadu da je u dosadašnjem poslu „makar malo doprinio da položaj, uvjeti rada i primanja rudara budu bolji”.

– Očekujem da takav posao nastave i čelni ljudi resornog ministarstva i “Elektroprivrede”. Naš cilj je da svi rudnici, u što kraćem periodu, postanu samoodrživi, da se uvjeti rada u rudnicima podignu na najviši mogući nivo, te da se plaće i primanja rudara, prije svega onih koji silaze u jamu, povećaju i što je moguće više usklade sa radnicima “Elektroprivrede”. Rudari to zaslužuju, a mi smo dužni da se trudimo da to i osiguramo  – kazao je premijer Nikišić.

Direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica istaknuo je da je dosad postignutim rezultatima svakako doprinijela kvalitetna saradnja i podrška premijera Nikšića upravama “Elektroprivrede” i Koncerna i dobra komunikacije s resornim ministarstvom.

– Siguran sam da  ćemo narednim intenziviranjem naših razgovora i sa sindikatima i sa menadžmentom rudnika uspjeti doći do našeg cilja, a to je još više podizanje životnog standarda i uvjeta rada rudara i pozitivno poslovanje rudnika – kazao je.

Kao najbitnije istaknuo je činjenicu  „da rudnici nisu prepušteni sami sebi i da imaju tu neku „kapu”, Elektroprivredu i odličan odnos sa Vladom FBiH, koja razumije sve potrebe.”

– Nadam se da ćemo zajednički uspjeti pokrenuti nove investicije i zaokružiti postojeće investicije u rudnike – kazao je.

Današnji dan rudari su obilježili svečano dodjelom priznanja i plaketa zaslužnima, ali i ukazali na to čime su zadovoljni, na ono što ih zabrinjava, te na ono čime nisu u potpunosti zadovoljni.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić kaže da ono čime rudari u potpunosti nisu zadovoljni je cijena uglja koji se iz rudnika isporučuje prema Elektroprivredi.

– Nikad nećemo bilo kome dozvoliti da između nas i uposlenih u Elektroprivredi svori jaz, niti ćemo tražiti nešto što će ugroziti životni standard uposlenih u Elektroprivredi. Kad govorimo o zahtjevu uprava rudnika za, u određenoj mjeri, korekciju cijena uglja, govorimo to jer želimo da zadržimo sigurnim materijalna primanja radnika, da stvaramo humanije uvjete rada u rudnicima iz ličnih sredstava, i želimo životni standard zaposlenih u rudniku, prvenstveno onih u neposrednoj proizvodnji, podizati na niši nivo, u realno mogućnoj mjeri – kazao je.

Današnji datum za Dan rudara u BiH proglašen je u znak sjećanja  na opći štrajk rudara 1920. godine do kojeg je došlo zbog opće eksploatacije rudnika i njihovog lošeg položaja. Štrajkovali su rudari nekoliko rudnika, a zahtijevali su bolje uvjete rada i bolje plaće. Tradicionalni rudarski pozdrav je “sretno”.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić kazao je danas novinarima da, u odnosu na mnoge, ovdašnji rudari imaju redovna primanja. Precizirao je da prosječna mjesečna primanja uposlenih u rudnicima uglja u FBiH, računajući naknadu za topli obrok, kreću se od 1.300 do 1.500 KM.

– Danas rudar živi mnogo  bolje od tog rudara iz 1920., ali je također svjestan da u ovoj državi, bez obzira na sve, zaslužuje više od toga što ima – kazao je.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0