„DA, ALI…“ – 2 riječi kojima ubijamo ideje „DA, ALI…“ – 2 riječi kojima ubijamo ideje
Koliko puta vam se dogodilo da dobijete sjajnu ideju i prezentirate je voditelju, a on vam kaže: “To je odličan prijedlog, ali nam je... „DA, ALI…“ – 2 riječi kojima ubijamo ideje

Koliko puta vam se dogodilo da dobijete sjajnu ideju i prezentirate je voditelju, a on vam kaže: “To je odličan prijedlog, ali nam je preskup”,“Zvuči dobro, ali prekomplicirano” ili “Da, ali preriskantno”?

Koliko puta ste morali “misliti izvan okvira” da bi vam nakon toga netko rekao: “Da, ali…”?

Što zapravo govorite kad kažete “Da, ali…”

Nevjerojatno je kako jedna riječ može promijeniti cijeli tijek razgovora. “Da, ali…” sugovornike stavlja u poziciju rasprave ili prepirke, dok “Da, i…” potiče razgovor i proširuje temu.

Kada kažete “Da, ali…”, drugoj osobi poručujete: “Da, ali ne”. Zapravo joj govorite: “Čujem tvoju ideju, ali mislim da nije važna ili vrijedna razmatranja”. Ako osoba ostane pri onome što želi reći, riskirate da se razgovor počne vrtjeti u krug jer će osoba na vaše“Da, ali…”, odgovoriti svojim “Da, ali…” i naposljetku ćete imati osjećaj da vodite “ping-pong razgovor”—nabacujete se mišljenjima koja vam se neprestano vraćaju sve dok jedna strana ne popusti.

“Da, ali…” ističe nedostatke i ograničenja te zbog toga djeluje kao ubojica kreativnosti. Kombinacija te dvije riječi zatvara um za nove ideje i ohrabruje pasivnost jer drugi dobivaju dojam da njihove ideje nisu dobrodošle i da će bolje proći ako budu šutjeli. Time potičete konvergentno razmišljanje—stvarate atmosferu u kojoj postoji samo jedno, najbolje rješenje problema.

Zbog toga se druga strana osjeća odbačeno, pa čak i krivo ili osramoćeno jer nije ponudila dovoljno dobru ideju. Suprotni veznik ali govori joj da je ono što dolazi nakon ali važnije, odnosno, da je mišljenje drugoga važnije nego vlastito. Često korištenje izraza “Da, ali…” u konačnici će stvoriti negativnu, neproduktivnu atmosferu. Što učiniti umjesto toga?

Zamijenite frazu s “Da, i…”

Frazu “Da, i…” originalno je osmislio kazališni redatelj Berthold Gunster kako bi stvorio interaktivno kazalište temeljeno na improvizaciji. Ovom tehnikom glumci uspješno grade priču nadodajući vlastite elemente tako da naizmjence svaku rečenicu započnu s “Da, i…”.

Ova tehnika pokazala se učinkovitom i u drugim okruženjima upravo zbog toga što drugoj osobi poručuje: “Slušam te i mislim da je tvoja ideja vrijedna”. Može se koristiti na poslovnim sastancima koji ne vode rješenju, u brainstorming seansama gdje je važno da svi članovi grupe daju svoj kreativni doprinos, za izgradnju pozitivne atmosfere unutar tima i općenito u bilo kojem razgovoru. Sve što trebate je saslušati osobu i započevši rečenicu s “Da, i…” nadograditi razgovor.

Trik je u tome što se koristeći “Da, i…” vaš fokus usmjerava na prednosti nečije ideje, umjesto na nedostatke. Automatski ste usmjereni na ono što se može učiniti, na mogućnosti i prilike. Na taj način otvarate um za nove ideje, a u kreativnom okruženju priznajete ono što je izrečeno te proširujete i potičete stvaranje novih ideja. Sugovorniku poručujete: “Tvoja je odgovornost da sudjeluješ i doprineseš razgovoru—podijeli svoju ideju!”

Osim što takav način razmišljanja potiče divergentno mišljenje (stvaranje većeg broja novih načina rješenja problema), “Da, i…”stvara atmosferu prihvaćanja, podržavanja i suradnje. Sastavni veznik i poziva na razgovor i sugerira da je svačije mišljenje jednako vrijedno. Sve to pomaže stvoriti pozitivnu atmosferu.

“DA, ALI… što ako se ne slažem s drugom osobom?”

Čak i kada se ne slažete sa sugovornikom ili mislite da nikada niste čuli gluplji prijedlog, svejedno to možete reći koristeći frazu “Da, i…” i profitirati od njezinih pozitivnih učinaka.

Zamislite sljedeći razgovor:

A: “Ana svima upada u riječ na sastancima. Natjerajmo je da konačno zašuti…”
B: “Da, i bilo bi super kad bismo to napravili na neki ljubazan način. Recimo, mogli bismo uvesti pravilo da prvo svi moraju iznijeti ideje koje su pripremili prije sastanka.”
C: “Da, i još dodati da prije preuzimanja riječi svatko mora pitati onoga od koga preuzima riječ je li to bilo sve s njegove strane (je li završio izlaganje).”

Ako takav pristup ne pomogne, prvo saslušajte sve ideje koje osoba i ostali imaju te, kada se skupi nekoliko ideja, zajednički odlučite koja ima najviše potencijala.

Stoga…

Sljedeći puta kada se nađete u neobaveznom razgovoru, pokušajte nekoliko puta za redom koristiti frazu “Da, ali…” i promatrajte na koji način se mijenja tijek razgovora. Isto tako, kao kontrast, nekoliko puta za redom komunikaciju započnite s “Da, i…”. Usporedite rezultate i pitajte osobu s kojom ste razgovarali kako se osjećala za vrijeme razgovora.

Vježbom do savršenstva!

Marija Tödtling, Izvor: www.centaruspjeha.com/

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0