Cvijetni oktobar: Vrijeme za narcise, tulipane, zumbule Cvijetni oktobar: Vrijeme za narcise, tulipane, zumbule
Vrijeme u oktobru može biti još sunčano i toplo, ali tokom noći postoji opasnost od mraza. Sada je vrijeme sadnje lukovičastog cvijeća koje cvate... Cvijetni oktobar: Vrijeme za narcise, tulipane, zumbule

Vrijeme u oktobru može biti još sunčano i toplo, ali tokom noći postoji opasnost od mraza. Sada je vrijeme sadnje lukovičastog cvijeća koje cvate u proljeće (narcisi, tulipani, zumbuli…).

Evo nekoliko savjeta za kombiniranje lukovica. Većinu lukovica sadite u grupama, nikad u linijama ili usamljene, neka uvijek budu u grupama po 10-ak biljaka, jer pojedinačno posađene ne dolaze do izražaja. Ljiljane možete zasaditi same. Šafrane sadite u raštrkanim grupama kako bi postigli prirodan izgled. Kombinirajte više lukovice (tulipani) sa nižima (plava presličica) ili drugim biljkama (maćuhice, potočnicama i svim trajnicama koje cvatu u rano proljeće).

Kod nekih vrsta od nekoliko posađenih lukovica nastaju cijele kolonije biljaka (narcisi, zumbuli, presličice, đurđice). Jedino o čemu kod ovih biljaka treba paziti je da ih držite unutar područja gdje ih želite imati jer se one brzo razmnožavaju. Većina biljaka se može razmnožavati i sjemenom koje se sadi u klijališta ili na hladnu zaštićenu gredicu u jesen ili u proljeće.

Narcise sadite oko neurednih ili zapuštenih dijelova vrta. Dalije, kane, begonije izvaditi iz zemlje, dobro prosušiti i ostaviti na prohladnom, suhom i tamnom mjestu. Saksije sa osjetljivim cvijećem (fuksije, geranije, asparagus, boungavillea…) unijeti na mjesto gdje će prezimiti (podrum, stepenište). Biljke koje prezimljuju napolju pripremiti za zimu, ocvalo cvijeće odstraniti, po potrebi obrezati. Saksije sa biljkama koje ostaju napolju zaštititi (umotati folijom ili zaštititi granjem i suhim lišćem). Ovo cvijeće više ne zalijevati da se pri niskim temperaturama ne bi smrznulo. Samo u periodu velike suše malo zaliti. Ljetno cvijeće odstraniti. Decembar (cvijet) nekoliko sedmica ne zalijevati da bi se formirali pupovi. Čim se pupovi pojave, treba ponovo početi zalijevati, ne mijenjati mu mjesto i ne okretati ga.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0