Čudo prirode: Nakon klizišta pojavilo se jezero od kojeg zastaje dah (FOTO) Čudo prirode: Nakon klizišta pojavilo se jezero od kojeg zastaje dah (FOTO)
U gornjem slivu rijeke Jasenice usljed pokretanja cijelog brda u korito rijeke, od nanosa kamena, stabala i zemlje, formirano je nešto od čega zastaje... Čudo prirode: Nakon klizišta pojavilo se jezero od kojeg zastaje dah (FOTO)

U gornjem slivu rijeke Jasenice usljed pokretanja cijelog brda u korito rijeke, od nanosa kamena, stabala i zemlje, formirano je nešto od čega zastaje dah…

Ogromno klizište koje se pokrenulo u šumskom rejonu zvanom Krmare, 12 kilometara od mjesta Mehurići kod Travnika, formiralo je jezero od kojeg zastaje dah, piše Dnevno.ba.

Pomjeranjem zemljišta od kiša koje su proteklih dana neprestalno padale, te topljenjem snijega kojeg je krajem maja na planini Vlašić napadalo preko metar, u opasnost je dovedeno više stočara iz obližnjih sela, čije su livade i planinske kuće u kojima borave tijekom ljetne ispaše klizišta snijela u rijeku Jasenicu. Tom prilikom nije bilo ljudskih žrtava.

Međutim daljnji opstanak novoformiranog jezera mogao bi se opisati kao ˝Biti ili ne biti˝.

Dok se dio starijih mještana neizmjerno plaši pucanja prirodne brane, koje bi u opasnost dovelo dio Biljanske doline (oko 10.000 stanovnika), mlađi i oni željni avanture već uveliko planiraju poribljavanje istog jezera potočnom pastrmkom, te kupanje u kristalno čistoj vodi ili bavljenje rekreacijom na ovom području.

Priroda je na sebi svojstven način za nekoliko sati napravila “čudo” koje zaustavlja dah i izaziva divljenje. Jezero sa bistrom vodom okruženo je šumom lisičara i četinara i moglo bi se svrstati u prirodne ljepote.
Slobodno se može i usporediti sa primjerima netaknutih prirodnih oaza.

Izvor: nkp.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0