Čitajte Iz Zadovoljstva, Korisno Je… Čitajte Iz Zadovoljstva, Korisno Je…
Jedna studija nedavno je pokazala da 6-minutno svakodnevno čitanje knjige smanjuje stres za nevjerovatnih 68%! Zvuči nevjerovatno, ali je istinito. Za razliku od gledanja... Čitajte Iz Zadovoljstva, Korisno Je…

Jedna studija nedavno je pokazala da 6-minutno svakodnevno čitanje knjige smanjuje stres za nevjerovatnih 68%! Zvuči nevjerovatno, ali je istinito.

Za razliku od gledanja televizije, čitanje knjige omogućava mozgu da predahne od vanjskih stimulacija kojima nas obasipaju svaki dan, cijeli dan. Čitanje nam pruža priliku da se isključimo, da usporimo i da se izgubimo u svojoj mašti. Ovo je odlično za naše zdravlje, za mozak i da stvar bude još bolja – podstiče osjećaj sreće.

Da stvar bude još zanimljivija, čitanje se pokazalo kao djelotvornije za smanjenje napetosti čak i od slušanja muzike, šetanja ili pijuckanja kafe. Zato ne odlažite ni sekunde: počnite odmah čitati neku knjigu (ali ne na ekranu, već staru dobru štampanu varijantu) desetak minuta svakog dana. I nemojte sami sebe lagati da nemate vremena, možete makar pred spavanje pročitati nekoliko stranica.

Izvor:Mudre misli

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *